Izbori BiH

URSD: Zajedničkim nastupom probosanskih stranaka bh. građani u dijaspori bi imali motiv za masovno registriranje za izbore

banner

Zajednički sastanak lidera i predstavnika probosanskih političkih opcija, koji je u Sarajevu održan danas, s ciljem okupljanja patriotskog bloka koji će na predstojećim Općim izborima 2022. godine pokušati u bosanskohercegovačkom entitetu RS osvojiti 70. 000 glasova, predstavlja bitan korak za sve građane Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori.

Naime, poznato je da većina pripadnika bosanskohercegovačke dijaspore koja je u prethodnoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu bila primorana napustiti svoje domove, većinom potiče s područja koja su Daytonskim mirovnim sporazumom pripali bh. entitetu RS. Zajedničkim nastupom patriotskih političkih opcija, veliki broj bh. građana u dijaspori imali bi dodatni motiv da se masovno prijave za glasanje na predstojećim izborima.

Na Lokalnim izborima koji su održani prošle godine pristiglo je nešto više od 100. 000 prijava iz dijaspore, a ta brojka sasvim sigurno može biti veća, što bi u velikoj mjeri doprinijelo cilju o postizanju nužnih 70. 000 glasova u bh. entiteta RS. Primjera radi, albanska dijaspora s područja Republike Kosovo je svoje građansko pravo na prethodnim izborima koji su održani u ovoj državi masovno iskoristila, o čemu su pisali regionalni i svjetski mediji.

Bh. dijaspora, posebno onaj dio koji ima prijavljeno prebivalište u bh. entitetu RS, imat će dodatni motiv da svoje demokratsko pravo iskoristi masovno na narednim izborima. Na političkim predstavnicima probosanskih stranaka je da usaglase zajednički nastup, koji će sasvim sigurno biti dodatni motiv stotinama hiljada bh. građana s pravom glasa u dijaspori da se aktivno uključe i doprinesu promjenama u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Related posts

Platforma za progres želi izbore učiniti dostupnijim za dijasporu

Urednik BiH Info Desk

Zbog glasača iz dijaspore “Moja adresa: Srebrenica” bojkotuje ponovljene izbore

Editor

Srebrenica: U knjigu državljana BiH za jedan dan upisano 115 osoba

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment