Izbori BiH

CIK objavio “konačne” rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022

banner

CIK je sinoć utvrdio rezultate za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rezultati izbora za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske će biti utvrđeni kad se steknu uvjeti.

Konačni rezultati za Predsjedništvo BiH

Za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda najviše glasova je dobio Denis Bećirović (SDP) 330.238, ispred Bakira Izetbegovića (SDA) koji je osvojio 214.412 glasa i Mirsada Hadžikadića (Platforma za progres) sa osvojenih 30.968 glasova.

Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najviše glasova je dobio Željko Komšić (DF) 227.540, dok je Borjana Krišto (HDZ) osvojila 180.255 glasova.

Pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda odnijela je Željka Cvijanović (SNSD) sa osvojenih 327.720 glasova, ispred Mirka Šarovića (SDS) sa 224.912 glasova i Vojina Mijatovića (Ujedinjeni za slobodnu BiH) sa 38.655 glasova.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Najviše mandata osvojila je SDA koja će imati devet poslanika u tom domu, a slijede SNSD sa šest i SDP sa pet mandata.

Koalicija HDZBiH, HSS, HSPBiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB i HRAST osvojila je četiri mandata, dok su DF/GS i NiP osvojili po tri mandata.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka, NES, SDS i PDP, a po jedan mandat imat će BH Inicijativa Kasumović Fuad, Za pravdu i red, DEMOS i Ujedinjena Srpska.

Ovo su imena izabranih zastupnika:

Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović,  Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago – SDA
Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul, Slavko Matić. (HDZ BiH)
Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić, Rejhana Dervišević (SDP)
Zlatan Begić, Vlatko Glavaš, Milan Dunović (DF-GS)
Denis Zvizdić, Nihad Omerović, Mia Karamehić-Abazović (NIP) 
Sabina Ćudić, Predrag Kojović (Naša stranka)
Jasmin Emrić, Zlatko Miletić (Nes, Za nove generacije)
Aida Baručija (BH inicijativa – Fuad Kasumović)
Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Sanja Vulić, Miroslav Vujičić, Obren Petrović (SNSD)
Darako Babalj, Mladen Bosić (SDS)
Branislav Borenović, Mira Pekić (PDP)
Nenad Grković (Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića)
Čedomir Stojanović (DEMOS)
Milan Petković (Ujedinjena Srpska)
Edin Ramić (SDA)

Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Sa 26 mandata najbolji rezultat ostvarila je SDA, a slijede SDP i koalicija HDZ BiH, HSSSR, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST i HNL sa po 15 i DF/GS sa 12 mandata.

Koalicija NiP/SPU osvojila je sedam mandata, Naša stranka šest, NES pet a Stranka za BiH četiri mandata.

Tri mandata osvojio je HDZ 1990, a po jedan mandat PDA, BH Inicijativa Kasumović Fuad, Hrvatska republikanska stranka, HNP i Pomak.

Narodna skupština Republike Srpske 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je najviše glasova građana za budući sastav Narodne skupštine Republike Srpske. Dodikova stranka je osvojila 34,63 posto ili 221.554 glasova i imat će 29 poslanika.

Probosanske snage okupljene oko Pokreta za državu u naredne četiri godine će imati pet poslanika u NSRS za razliku od tri u prethodnom mandatu.

Nakon SNSD-a s 29 mandata, SDS će imati 13 poslanika, PDP 8, Socijalistička partija 5, Pokret za državu 5, DEMOS 5, Ujedinjena Srpska 4, Za pravdu i red (lista Nebojše Vukanovića) 4, DNS 4, NPS 3 i SPS 3.

Bit će veoma zanimljivo ko će imati većinu i koliku u entitetskoj skupštini s obzirom da tek sada predstoje finalni dogovori o koaliranju i politička trgovina. Lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio da želi koncentracionu vladu, ali je pitanje da li će na to pristati opozicija.

Prema broju osvojenih glasova SDS ima osvojenih 95.648 ili 14,95 posto, PDP sa 65.872 ili 10,30 posto, Socijalistička partija Petar Đokić – NDP – SNP sa 37.919 ili 5,93 posto, Pokret za državu koji je dobio 36.651 glas ili 5,73 posto.

DEMOS je osvojio 34.898 ili 5,46 posto, Ujedinjena Srpska 32.700 ili 5,11 posto, a “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića” 31.558 ili 4,93 posto.

Slijede DNS koji je osvojio 28.502 ili 4,46 posto, Narodna partija Srpske – Darko Banjac – PUS – Prva SDS dobila je povjerenje 20.905 ili 3,27 posto, te SPS Republike Srpske – Goran Selak sa osvojenih 19.894 glasova ili 3,11 posto.

Sastav skupština u FBiH

Kanton Sarajevo

SDA i NiP će imati sedam zastupnika, SDP šest, po pet SBiH i NS, četiri Koalicija DF/GS i jednog “Za nove generacije”.

HNK

HNS-ova koalicija imat će 11 mandata, SDA sedam, po tri HDZ 1990 i SDP, po dva HRS i DF, dok će NES i NiP imati po jednog zastupnika.

ZHK

HNS-ova koalicija imat će 14 mandata, HDZ 1990 četiri, HRS dva, a po jedan će imati Hrvatska stranka prava, HSP Dr. Ante Starčević i HSP HB i BiH

Kanton 10

U Livanjskom kantonu po pet mandata imat će HNP i HDZ, četiri HDZ 1990, po dva SNSD, HNL, SDA, SDP, Srpsko jedinstvo i HRS.

SBK

SDA će imati 11 mandata, Koalicija HNS devet, SDSP četiri, po dva NiP, DF i HDZ 1990.

ZDK

SDA će imati 11 mandata, BH inicijativa i SDP po pet, po tri DF, NiP i Koalicija HNS-a, po dva NES i SBB te Naša stranka jedan.

TK

SDA će imati 13 mandata, SDP osam, DF četiri, PDA tri, po dva SBiH, NiP i SDBiH te Naša stranka jedan.

USK

SDA i NES će imati po osam mandata, po tri SDP, DF i Pomak, NiP dva, a po jedan Laburistička stranka, SBiH i Naša stranka.

Posavski kanton

HDZ BiH imat će 12 mandata, SDA tri, HDZ 1990 dva, a SDP, HRS, Nezavisni i PDA po jedan mandat.

BPK

SDA će imati pet mandata, NiP i Novi početak po tri, po dva SDP, SBiH, NES i Nova politička inicijativa, a Nezavisna građanska lista, BNS, BH Demokrati, DF, LS BiH i SBB po jedan.

BHDINFODESK

Related posts

Glasajmo za dobrobit države i građana

Urednik BiH Info Desk

CIK: U javnost plasirane dezinformacije o procesu prijave birača za glasanje iz dijaspore

Editor

Mostar: Ne dozvolimo da ovi izbori prođu bez glasa naše dijaspore!

Editor

Leave a Comment