Film/Tv

Trst: Narednog vikenda svjetska premijera filma ‘Tako da ne ostane živa’ Faruka Lončarevića

Dugometražni igrani film “Tako da ne ostane živa” Faruka Lončarevića, o brutalnom ubistvu djevojke Arnele Đogić koje se prije skoro pet godina desio u okolini Olova, 23. januara će zabilježit svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu.

Taj dugo očekivani film bit će prikazan u okviru takmičarskog programa.

Arnela Đogić imala je 24 godine kada su je bivši momak i njegov prijatelj pretukli, izboli nožem u vrat i bacili niz 70 metara visoke Čudanske krševe u kanjon rijeke Stupčanice. Zločin je šokirao cijelu BiH, a počinioci su osuđeni na po 40 godina zatvora.

Uloge u filmu ostvarili su Aida Bukva, Dino Sarija i Enes Kozličić, a urađen je u privatnoj produkciji, uz velike napore požrtvovane ekipe i podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Općine Olovo i njenih građana.

Međunarodni filmski festival u Trstu postoji već 23 godine i jedan je od najprestižnijih festivala koji prikazuje filmove iz regije te centralne i istočne Evrope.

Nakon premijere, film “Tako da ne ostane živa” će biti prikazivan na mnogim svjetskim festivalima te će biti distribuiran u kinima širom BiH, saopćili su organizatori.

BHDINFODESK

Related posts

“34. Evropske filmske nagrade”: Film “Quo vadis, Aida”, bh. rediteljice Jasmile Žbanić, osvojio tri prestižne nagrade

BHD Info Desk Administrator

Film “Quo Vadis, Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić nije dobio Oscara

Urednik BiH Info Desk

Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Alice Julien 01/02/2021 at 16:43

Nije 23 godine nego 32!

Reply

Leave a Comment