Film/Tv

Svečano otvoren 27. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i dodjelom nagrade Počasno Srce Sarajeva redatelju Wimu Wendersu otvoren je 27. Sarajevo Fim Festival. Čast da vodi svečanu ceremoniju otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, pripala je mladom glumcu, Dini Bajroviću.

Uoči same ceremonije crvenim tepihom prodefilovali su bh. glumci i iz regiona kao i ekipe filma Deset u pola reditelja Danisa Tanovića koji će biti prikazan na 14 lokacija. 

Predstavljeni su takmičarski programi koji donose filmove autora iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Za Srce Sarajeva narednih osam dana borit će se 48 filmova.

Prvu festivalsku noć publika će premijerno pogledati ostvarenje “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića i  omnibus “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra. Festival je prvi put otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. 

Povratak SFF-a publici označit će vatromet, čiji je pokrovitelj Grad Sarajevo.

BHDINFODESK

Related posts

Drugi će nas naslijediti: Bošnjaci su ovdje još dvadeset godina i neće ih više biti!

Copo Sejo

 “Deset u pola”: Univerzalna priča o prijateljstvu ali i o Sarajevu krenula na svjetsku turneju

Editor

New York: Proglašeni pobjednici bosanskohercegovačkog Film festivala

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment