BiH dijaspora

Vijeće ministara: Olakšan ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ovaj put je usvojio odluku kojom stranci mogu ući u našu zemlju i sa potvrdom o vakcinaciji, potvrdom da su preboljeli COVID-19 ili negativnim antigenskim testom, a ne isključivo uz PCR test.

S druge strane, kako nam je potvrđeno, Vijeće ministara nije usvojilo izmjene i dopune Odluke o vizama, kojim se turistima iz Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva omogućava da bez viza dođu u BiH.

Nije usvojena ni Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Protiv ove dvije odluke bili su, prema našim informacijama ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZ BiH) i ministar pravde BiH Jospi Grubeša (HDZ BiH).

Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini pod posebnim uvjetima, koja je usvojena, predložilo je Ministarstvo sigurnosti.

Izmjene i dopune Odluke o vizama, koja ni ovaj put nije prošla, predložilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Radi se o privremenoj odluci koja bi važila do 15. oktobra. Turistima ove dvije zemlje, kako je ranije pojašnjeno, bilo bi omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

BHDINFODESK

Related posts

Beč: Hazim Hadžić stoji iza popularnog lika Minke na Instagramu

Linz: Višejezična književna večer

Editor

Barcelona: U 36. godini preminuo Sarajlija Selver Džigal

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment