Pogledi

HRVATSKA OGRANIČAVA PRAVO KORIŠTENJA IMOVINE STRANIM DRŽAVLJANIMA

banner

Za ulazak u Hrvatsku od bh građana se uz negativan test traži potvrda o uplaćenom boravku

Inostrani vlasnici kuća i turističkih objekata u Hrvatskoj, koji su već skoro dvije godine prazni zbog ograničenja uslovljenih pandemijom Covid 19, ni ove godine ne mogu u njih primiti članove svoje porodice, rođake i prijatelje, jer se od njih pri ulasku u Hrvatsku traži potvrda o uplaćenom boravku, koju ne mogu predočiti, jer boravak ne plaćaju. 

U obavijesti Hrvatske gospodarske komore, u Mjerama o ograničenju prelaska hrvatske granice, pod tačkom 8. se navodi da : “Osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku i boraviti u svom objektu”, ali ne i članovi njihove uže i šire porodice i njihovi gosti, ako nemaju uplaćenu rezervaciju smještaja.

I dok su granice BiH širom otvorene za državljane Hrvatske, Srbije, Crne Gore…državljanima trećih zemlja u koje spada i BiH (koje nisu članice EU niti iz Schengenskog prostora) odobriće se ulaz u Hrvatsku za nužna putovanja, uključujući i osobe koje putuju iz turističkih razloga ( navene u tački 8. Obavijesti Hrvatske gospodarske komore) uz predočenje negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa BAT na SARS-CoV-2 i potvrde o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja. 

S pravom se postavlja pitanje nije li R Hrvatska iskoristila epidemiju Covid-19 da blokira i zamrzne nepokretnu imovinu stranih građana koju posjeduju na teritoriji Hrvatske i ograniči mogućnost njenog korištenja? Nakon raspada Jugoslavije to su bili društveni poslovni i turistički objekti u vlasništvu društvenih preduzeća i građana (hoteli, moteli, odmarališta, luke…) od kojih najveći broj nije ni do danas vraćen vlasnicima, a od nastanka pandemije Covid 19 to su privatne kuće i vikendice stranih državljana, koji nisu promijenili vlasnika, ali je ovim mjerama vlasti ograničeno njihovo korištenje. Po važećim zakonskim propisima mogu ući u Hrvatsku i koristiti svoj objekat vlasnici objekta, ali ga drugi koji su ga do tada koristili bez plaćanja smještaja ( članovi porodice, rođaci, prijatelji…) ne mogu do daljnjeg koristiti, jer je korištenje uslovljeno predočavanjem potvrde o uplaćenom smještaju pri ulasku u Hrvatsku, koju ne mogu predočiti, jer smještaj ne plaćaju. 

Ova mjera, a nije jedina, najviše pogađa državljane BiH, jer BiH sa Hrvatskom dijeli preko 1000 km granice i njeni državljani su najbrojniji strani posjednici zemljišta i porodičnih stambenih objekata. A to znači da osim vlasnika objekata niko od članova njihove porodice i bliže rodbine ne može do daljnjeg ući u Hrvatsku, niti boraviti u objektu radi kojih je i građen.

Tako je imovina stranih državljana u Hrvatskoj, kao i ona prije raspada Jugoslavije, ponovo blokirana, zamrznuta na neodređeno vrijeme i onemogućeno njeno korištenje, ali su zato posjednici dužni uredno izmirivati sve režijske i druge troškove, iako u objektu već skoro dvije godine niko ne boravi. Nije li dovoljno plaćati visoke dažbine za porez, komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda, odvoz smeća, participirati u ulaganjima za infrastrukturu, bez mogućnosti da se to na bilo koji način vrati i kompenzira?!

Na pitanja nekih koji su se osjetili oštećenim- Kako ući u Hrvatsku i boraviti u objektu u vlasništvu užeg člana porodice ili rođaka  bez potvrde o plaćenom boravku iz Turističke zajednice odgovaraju da se odgovor na to pitanje treba potražiti na odabranom graničnom prelazu, što znači da se polazak na put uz rizik da vas vrate sa Hrvatske granice uzima na vlastiti rizik. 

Sa ovim se nastavlja praksa uvedena prošle godine, kada je 23. Decembra 2020. Odlukom Nacionalnog stožera ograničeno kretanje među županijama i dokaz o uplaćenoj rezervaciji bio uslov za izdavanje propisnice preko granice Hrvatske. Prema objavi HTZ-a tzv. turističku propusnicu tada su mogli dobiti oni koji su do 23.decembra 2020.g. dostavili dokaz o uplaćenoj rezervaciji u smještajnom objektu. Tako je mnogima koji su željeli boraviti u kućama, u kojima ne plaćaju boravak, iako troše na drugi način, onemogućeno korištenje tih objekata. 

Ovakvi propisi, kojima se ograničavaju prava jednima, da bi donijeli korist drugima, su diskriminatorski. Još uvijek nema zvaničnih najava da će uskoro biti ukinuti. Koliko ova mjera govori o karakteru države Hrvatske a koliko o karakteru EU ocijenite sami? 

Mogu li države EU, koje se zalažu za vladavinu prava, i to zahtijevaju od svojih budućih članica, među kojima je i BiH, donositi ovakve diskriminatorske odluke, kakve su sada na snazi u Hrvatskoj? Po kom osnovu se stranim vlasnicima objekta na području Hrvatske može zabraniti da u svoje objekte prime i ugoste bez plaćanja naknade članove svoje porodice, rođake i prijatelje? Može, ali samo u Hrvatskoj. S pravom vjerujemo da nešto slično ne postoji ni u jednoj državi EU, niti u bilo kom dijelu svijeta. Da li to vide u pravnom sustavu Hrvatske, da li to vide u EU?

Nisu li ovaj slučaj i pandemija Covid dobra prilika da se R Hrvatska, ali i EU, pogledaju u vlastitom ogledalu?!

Burlington, 24.6.2021                   Zijad Bećirević

Related posts

Schmidt, Amerika i Britanija stali su uz bh. etnonacionaliste koji hoće da podijele BiH!

Urednik BiH Info Desk

Ramizova zelena salata za održivi povratak

Editor

REFIK LENDO NA BRANIKU USTAVA: Zašto Hrvati moraju biti konstitutivniji od Bošnjaka

Editor

Leave a Comment