Govor zemlje moje

Besplatna ljetna škola maternjeg jezika u Bihaću

Grad Bihać u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organizira besplatnu ljetnu školu maternjeg jezika za mlade koji žive u dijaspori, a bosanskog su porijekla.

Mladi iz bh. dijaspore tokom pet dana druženja imat će priliku bolje upoznati svoju kulturu, historiju i jezik, ali i steći nove prijatelje iz cijelog svijeta.

Mellisa Liđan Talijanka je porijeklom iz Bihaća. Svaki raspust i praznike provodi u Bosni i Hercegovini jer, kaže, to je ipak njena domovina. Uživa učiti nove jezike, a u školu maternjeg jezika prijavila se jer će, naglašava, konačno načiti i bosansku gramatiku.

– Idem u jezičnu gimnaziju i učim talijanski, ruski, engleski, njemački i latinski i sama sam naučila kineski. Želim da učim kineski i ruski u Veneciji. Od svih jezika koje znam bosanski znam najmanje i zato se radujem ovoj školi u kojoj ću naučiti bolje o svom jeziku – kaže.

Jezik je oznaka nacionalnog identiteta i glavna spona s domovinom. Zbog toga je značajno brojnoj bh. dijaspori približiti naš jezik i na taj način ih jače povezati s bosanskom kulturnom baštinom.

– Upoznaju svoju i domovinu svojih predaka i jačaju nacionalni i kulturni identitet i upoznaju se s kulturno-historijskim obilježjima i prirodnim ljepotama ovog kraja – ističe Alana Fajković, voditelj projekta Škola maternjeg jezika.

Osim klasične razredne nastave, planiran je obilazak gradskog jezgra, ali i Starog grada Ostrošca i nacionalnog parka Una.

– Bit će radionice iz historije, etnografije i etnologije i iz poznavanja sadržaja kulture Bosne i Hercegovine, osobito kad je riječ o turističkoj ponudi. Smisao škole maternjeg jezika je i da se kroz učenje o jeziku uči o kulturi i da se na taj način učvrsti veza s dijasporom – naglašava Asmir Piralić, profesor historije i bosanskog jezika.

Škola će trajati od 26. do 30. jula i od 9. do 13. augusta. Besplatna je i otvorena za mlade od 11 do 18 godina iz inozemstva, a porijeklom su iz bilo kojeg grada u BiH. Konkurs je otvoren do 5. jula, a prijavni obrazac je dostupan i na web stranici grada Bihaća.

Grad Bihać

Related posts

Srbija: Ministarstvo naložilo izmjene udžbenika u kojima se negira bosanski i hrvatski jezik

Urednik BiH Info Desk

VKBI pokreće inicijativu o uspostavi javnih ustanova za bosanski jezik

Editor

Bosanskohercegovački lingvistički atlas predstavljen u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment