Sport

Trener iz Bosanskog Grahova najplaćeniji trener van NBA lige

banner

Košarkaški trener Dragan Raca, koji je rođen u Bosanskom Grahovu, postao je najplaćeniji košarkaški trener van NBA lige.Tako bar tvrdi njegov agent Minja Ilić koji je objavio da je Raca potpisao trogodišnji ugovor sa kineskim Vuhan Dangaijem.

Ilić nije saopštio iznos plate, pa nije jasno da li je Raca plaćeniji i od NCAA trenera koji takođe imaju višesmilionske plate.Na primjer, trener Univerziteta Kentaki Džon Kalipari godišnje zarađuje 9,3 miliona dolara, Majk Kšiševski sa Djuka 7,25 miliona, pa je vjerovatno preciznije reći da je najplaćeniji trener van SAD.

Raca je rođen prije 60 godina, kao igrač je nastupao za nekoliko jugoslovenskih i kiparskih klubova, na čijem ostrvu je i počeo trenersku karijeru 2002. u AEL-u iz Limasola.

Potom je radio i u Grčkoj, a od 2010. do 2018. je vodio tri kinska kluba, dok je u međuvremenu bio i selektor Kipra, Libana i Sjeverne Makedonije (2006-2007).

Raca je 2002. godine proglašen za najboljeg mladog trenera u Evropi od strane FIBA, a 2005. za najboljeg trenera u klupskim takmičenjima FIBA.

Sa Libanom je osvojio srebrnu medalju na Aijskom prvenstvu 2007, dok je tri puta bio šampion Kipra uz jedan Kup.

B92

Related posts

Džanan Musa izašao je iz bolnice: I’m back! Elhamdulillah!!!

BHD Info Desk Administrator

(Video) Safet Sušić uvršten u 11 legendi PSG-a, drugi najbolji igrač u historiji kluba

Urednik BiH Info Desk

Skauting mreža: Kako doći do najboljih mladih fudbalera u dijaspori?

Editor

Leave a Comment