Regija

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Skupština Kosova sa 89 glasova “za” izglasala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom osuđuje genocid nad Bošnjacima, osuđuje svaku tendenciju negiranja genocida. 

Konstatuje se da je “od strane srpskih snaga VRS nekoliko dana vršen masakr u Srebrenici i okolini kada je nastradalo više od 8.000 žena, muškaraca i djece”.

Poziva se Vlada i ostale državne institucije da 11. jul proglase Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Takođe je upućen poziv državama da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i činjenje genocida u Srebrenici.

Ovom rezolucijom izražava se saosjećanje i duboka tuga zbog nevinih žrtava i izražava saučešće porodicama. Najoštrije će biti osuđeno svako javno i namjerno negiranje genocida u Srebrenici, s ciljem ocrnjivanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina.

Sjednicu su napustili zastupnici Srpske liste u trenutku kada je predsjednik parlamenta Glauk Konjufca najavio tačku dnevnog reda, za usvajanje Rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici.

Rezoluciju možete vidjeti ovdje

BHDINFODESK

Related posts

Hadži Ljajči: Decenije posvećene očuvanju albanske zajednice u Crnoj Gori

Editor

PCR test: Nakon razgovora Komšića i Vučića Srbija ukida spornu odluku

Editor

URSD: Bošnjaci na popisima stanovništva u regionu

Editor

Leave a Comment