Kultura

Giverny: Čuvena platna “na liniji”

banner

U jednom od najljepših sela galske pokrajine Normandije, poznatom Givernyju, aktuelno se organizuje izložba čija su glavna tema vrtovi, viđeni od strane čuvenih slikara-impresionista!

Manje od sat vremena od Pariza, pored nesvakidašnje postavke, Muzej impresionista se otvorio na planetarnoj razini. Zahvaljujući Google Arts & Culture, zainteresovani s četiri strane zemljine elipse, mogu otkriti oko stotinu djela izložbe nazvane ‘Iz vrta. Od Moneta do Bonnarda”. Podijeljena na tri poglavlja, postavka predstavlja Vrtove slikara, Žene u vrtu i Fokus na Edouarda Vuillarda. 

Platna se otkrivaju i tematski slijede preko vanvremenskih, zelenih prostora, što pozivaju na sanjarenje. Pierre Bonnard, Claude Monet, Gustave Caillebotte su u središtu veličanstvenih pejzaža, pozivajući posjetioce u njihov lični svijet umjetnika, što su vrtove smatrali skloništima i oazama mira i sigurnosti.

Nove tehnologije u službi umjetnosti

Virtuelna izložba dozvoljava publici detaljne analize i preglede slavnih umjetničkih ostvarenja. Muzej impresionista također predlaže na društvenim mrežama, mnoštvo drugih događaja, preko Facebooka, Twittera ili Instagrama. Svake sedmice se na YouTubeu predstavlja drugačiji nastavak “Podkasta iz Givernyja” što dočarava zvučno povezivanje impresionista i učesnika izložbe.

Događaj se može pratiti na adresi: https//artsandculture.google.com/partner/museum-of-impressionisme-giverny.

Džana Mujadžić

Related posts

Zvornik: XX. Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 

BHD Info Desk Administrator

Australija: Film Saidina Salkića “Čekajući Sevdah” proglašen filmom desetljeća

Srebrenica: Udruženje Prosvjetitelj raspisalo konkurs za najbolji literarni rad

Leave a Comment