Kultura

MUSLIJA KALIĆ- UČITELJ VIŠEDECENIJSKA POSVEĆENOST NAJMLAĐIMA

banner

Kada sam sa Seyranom Mirzazadom (odlomak iz knjige ,,Bošnjaci i ja”) direktorom Kulturrno-ekonomskog centra Azerbejdžana posjetio Petnjicu i školu ,,25 maj” Vrbica kao član savjeta JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš”, imao sam priliku da upoznam potpresjednika opštine Musliju Kalića, inače dugogodišnjeg prosvjetnog radnika. Naša posjeta je planirana duži niz mjeseci kako bi poklonili knjige za školsku biblioteku. Muslija Kalić je dobar dio svog života posvetio najmlađim generacijama. Radio je jedan od najhumanih i najplemenitjih poziva a to je poziv prosvjetnog radnika. Mnogobrojni Bihorci su stekli visookoobrazovanje i često su birali poziv prosvjetnog radnika kako bi u ovim krajevima prenosili znanje. Ta tradicija je u ovom kraju trajala decenijama. To je jedan i od pokazatelja koliko su se ovako dragi ljudi trudili da daju svoj veliki doprinos i društvu i zajednici. Razgovarao sam sa Muslijom Kalićem pola sata ne samo o prosvjetnom pozivu koji je odabrao kao svoj životni. Već i o onome šta on čini za opštinu Petnjica o svim naporima ali i problemima sa kojima se ovaj dragi čovjek sretao sada sa pozicije potpredsjednika opštine Petnjica. Cijeni i podražava sve napore koji su vezani za podršku građanima Petnjice. Tokom razgovora pričali smo i o obrazovanju ali i o književnosti. Izuzetno tih i smiren pokazao je poštovanje prema meni i drugim gostima. 

Osnovna škola ,,25 maj” je jedan od najljepših primjera kako treba da izgleda saradnja ne samo sa opštinom već sa svim ustanovama i institucijama kulture. Tokom razgovora razmijenili smo brojna mišljenja i sugestije. Utisak o ovom neumornom borcu za Petnjicu bio je više nego prijatan. Dok smo razgovarali kroz glavu mi je prošla latinska poslovica: ,,Dobro podučava onaj što dobro i razlikuje.” Upravo takav je Muslija Kalić njegov entuzijazam i želja ali i prosvjetiteljski duh krase njegovu više nego skromnu ali i jaku intelektualnu ličnost. Zamolio sam ga da me malo bliže upozna sa svojom biografijom i da mi kaže nešto više o sebi. Muslija Kalić se rodio u selu Godočelje 12. 03. 1956. Prve slova naučio je u Petnjici. Znajući da je obrazovanje početak i jedan od stubova društa zavolio je školu i tu se u njemu još kao mladom đaku rađa ljubav prema prosvjetnom pozivu. Učiteljsku školu završio je u Peći sa nepunih 20 godina je diplomirao i dobio zvanje učitelja razredne nastave. Put do Peći i obrazovanje ,,daleko” od svog Godočelja i Petnjice nisu ga pokolebali. Iako su to bila vremena u kojima se prije svega časno ali i teško živjelo dao je sve od sebe da postigne uspjeh. U tom periodu bilo je malo prosvjetnog kadra i svaki novi učitelj je značio prosperitet i uspjeh za širu društvenu zajednicu. 

Početak njegove karijere prosvjetnog radnika vezan je isključivo za njegov rodni kraj. Uzvratio mu je na najljepši mogući način. A to je iskrenom privrženošću da mladima prenese osnovna znanja i da ih usmjeri na često ,,teške” životne puteve i staze. Početkom septenbra 1976/1977. godine zasniva svoj radni odnos u osnovnoj školi u selu Tucanje područno odjeljenje Azane. Tu ostaje godinu dana nakon čega prelazi u područno odeljenje u Radmancima koje pripada onsovnoj školi ,,Mahmut Adrović” u Petnjici gdje radi punih 15 godina i sa velikom ljubavlju i predanošću prenosi znanje najmlađima. Krajem avgusta školske 1991/1992 prelazi da radi u svoje rodno mjesto  selo Godočelje u kojem zajedno sa suprugom radi sve do 1. septenbra 2015 godine. Tokom višedecenisjkog rada kao prosvjetnog radnika daje nemjerljiv doprinos. Iz njegovih klupa izašli su brojni doktori, pravnici, inžinjeri, preduzetnici ali i mnogi koji će nastaviti njegovim prosvetiteljskim stopama. Dok sam ga slušao sa kojom ljubavlju priča o svom kraju mogao sam i da razumijem svu Bihorsku magiju. Nisu izostala ni mnogobrojna priznaja, pohvale, i nagarade od šire društvene zajednice koja je u njemu vidjela reformatora i dobrog pedagoga. 

Želeći da se više uključi u širi društveni ali i politički život u rješavanju problema rodnog kraja biran je četri puta za odbornika u Skupštini opštine Berane. Kako je Petnjica poznata kao kraj koji je bio zapostavljen i često nažalost marginalizovan, pokrenuo je brojne inicijative, programe i projekte da joj se vrati onaj stari sjaj mudrih Bihoraca. Bitno je uticao da se revitalizuje Petnjica. Njegov kosmopolitski duh i  ali i snaga argumeneta su uvjek bili dominantni. Zbog svojih pregnuća koje su prepoznali Bihorci mu avgusta 2008. godine daju podršku ali i mandat da bude presjednik Odbora za vraćanje statusa opštine Petnjici. Iako takve borbe nisu bile lake i nosile su kako težinu tako i ličnu odgovornost, ulivao je svakim svojim potezom povjerenje ali i vraćao nadu i toplinu u srce svakog Bihorca. Vodeći sa puno lične hrabrosti ovaj odbor ali i vještinom i smirenošću koja je odlika mnogih prosvjetnih radnika ispunio je višedecenisjki san Bihoraca i vratio Petnjici sa punim pravom status (najmlađe) opštine u Crnoj Gori. U svojim naporima nije bio sam niti usamljen imao je podršku mnogobrojnih društvenih činioca ali i intelektualaca rodnog kraja.

Znajći da je njegov doprinos Petnjici i bitan i značajan na mnogim poljima, peesjednik opštine Petnjica Samir Agović ga 1. 09. 2015. godine imenuje za svog potpresjednika, funkciju nastavlja da obavlja i u drugom mandatu prateći i dalje mnogobrojne oblasti a pri tome ne zaboravljajuči mlade. Najteže je razumjeti ljude (pomislio sam u sebi), a Muslija Kalić ih i danas kada je prešao šestu deceniju života razumije. Njegov životni put, je put tihog Prometeja koji je u desnoj ruci nosio pero prosvjetiteljstva a u lijevoj ljubav prema Bihor. Pri tome nije zaboravio ni dijasporu a ni jednog Bihorca bilo đe da se nalazi u svijetu. Velika je njegova hrabrost i spremnost na sve napore, odricanja i brojne (društvene ali i političke razlike) i rizike. Svaki napor i uloženi rad na ispravljanju i definisanju društvenih i istorijskih tokova jednog naroda (Bošnjačkog) ili samo jednog njegovog dijela, prije svega je dostojanstven. Budućnost nam nameće jasne i trajne tragove razvoja jednog mjesta ili pak sudbina pojedinaca. U toj društvenoj ali i životnoj borbi Muslija Kalić ostavlja sudbinski pečat, koji će tek neke buduće ali i sadašnje generacije znati da cijene. Izoštrena inteklektualna misao Muslije Kalića uvidjela je nijanse i ljepotu svoga kraja koju često ne vide obični smrtnici. I nije bez razloga veliki Ćamil Sijarić izgradio svoj literarlni svijet na Bihorcima. Vasili Osipovič Kljočevski (1841 – 1911, ruski istoričar) jednom je zapisao: ,, Da biste bili dobar učitelj, morate voljeti ono što podučavate i voljeti one koje podučavate. Učitelji su dobili riječ ne da uspavljuju svoje misli, već da probude tuđu (svoju) brigu. ” U svojoj plemenitoj misji Muslija Kalić je uspio da bude i prosvjetar i jedan od onih koji je na najljepši način žive za Bihor.

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Related posts

BHFF PREDSTAVLJA UMJETNIKA-U-REZIDENCIJI ZA 2018. GODINU: ELDINA HERIĆA

VELIKA ISPOVIJEST ZDRAVKA ČOLIĆA: Od igrača FK Željezničar do čovjeka kojem na binu lete ženski grudnjaci!

Editor

Sanski Most: Jubilarno 25. “Ljeto na Sani”, sa preko 50 sadržaja

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment