BiH

Bijeli golub ponovo (ne)leti 316: GRAD KOJI JE PRVI „OTIŠAO“(3)

Piše: Sead Hambiralović

Zvornik, 9. april 1992 – 9. april 2021

Davni je naslov u skandinavskoj „Bosanskoj pošti“ na desetu godišnjicu oslobodjenja/ okupacije drevnog bosanskog grada. Prošle godine na ovom portalu isti ( http://bhdinfodesk.com/2020/05/12/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-62-205-zivot-ide-nekim-svojim-putem-2/ ) Sad po treći put o strašnoj tragediji jednog grada.

“Bosanska pošta” 202.g./ Foto: S.H.

Nanizalo godina, a često ponavljam: „Sve je rečeno, napisano, opisano, snimljeno- presudjeno“. To za Srebrenicu. Mnogo ranije desio Zvornik, prvi etnički očišćen i opština sa najbrojnijim masovnim grobnicama. Hag je koliko toliko presudio, dok je proces vezano za Zvornik održan u Beogradu (?!) i očekivano kako se završilo.

Da bude još gore u BiH i okruženju- ni na vidiku svjetla. A kako će i biti ko vodi narod(e) i ko su sljedbenici.

POTRESNA SVJEDOČENJA: Zadžabe su štampane i moje 524 strane. Dovoljno šta sam doživio prvih desetak dana, a naveo samo nekoliko svjedočenja. Stravično o petogodišnjem Tariku i njegovom ocu Fajiku koji su ubijeni na mostu i preko ograde bačeni u Drinu. Ili šta se desilo u Zamlazu. I ko je sve „po spisku“ ubijen ili zatečen, naivnog vjerovanja zašto da bježi kada nije ništa kriv…

Više je razloga zašto sam „preskočio“ silovanja Zvorničanki. Nisam imao duše nazvati i dosoljavati rane. Druga je stvar da sam kontaktiran. I svakako lakše kada se žena- ženi povjeri. Tako je nedavno Rabija Hamidović na Fb prenijela neka anonimna svjedočenja. Nijem vraćao „film“, po sto puta pitanje: zašto? I u nekoj koicidenciji sa zlostavljanjem beogradskih glumica. Uslijedila je burna medijska pažnja, sud će reči svoje. U Zvorniku još strašnije, ali kao da se ništa nije desilo!

NAMIKOV PRIJEDLOG: Nekima je dosta „teških“ tema. Imali sreće i po svijetu okrenuli „novom životu“. Razumjeti (i) druge, koji su preživjeli golgotu ili izgubili najmilije. A o pljački sve stoji u rečenici „da se nije naišlo na bogatiji grad…“. Da je pravda namirena, vjerovatno bilo drugačije.

Teško je naći vedrine, ali nadje se. Pa neki dan urednik ovog portala odaslao prijedlog da nešto slično (i vedrije) štampam kako je uradjeno u Sarajevu. Mnogo ranije time se bavio, a nešto stoji i u dijelu prvog spomenutog članka. Prispjela i djeca, unuci, imalo o čemu. Posebno u dijaspori. Samo je razlika velika- nije isto biti na granici ili ušuškan u centru zemlje.

Onomad spominjao Sidrana koji rezignirano piše kako „nema više Zvornika“. Ja „to“ ne mogu prevaliti. Više je razloga- na koncu, duže sam bio. Naročito teško s početka aprila. Otšutim i nemam volje o „ovom“, do boli tudjem. I često se pitam, mada znam, zašto je toliko zaplatio?! Pa okrenem „naširoko“ šta nas je danas snašlo i ničemu ne čudim- biće da je virus nebeska kazna za sve grijehe ovoga svijeta.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa.

Related posts

MEZARJE POTOČARI: Nakon 26 godina konačni smiraj za 19 žrtava genocida

Editor

Policija pojasnila: Ko i pod kojim uslovima može iz BiH u Neum preko Hrvatske?

Editor

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH/Schmidt: Nisam tu samo da bih gledao i čekao

Editor

Leave a Comment