Kultura

Ramazan u Saint Louisu: Ramazan u tuđini je skrovište za tišinu, za šaputanje dove, za molitvu

banner

Ramazan u Saint Louisu je na pragu i sama pomisao da nam je sveti mjesec sve bliže, osjećaji su neopisivi, misli protkane idejama i planovima, džamije spremne za prve teravije, mukabele, druženja i ramazanske aktivnosti. A mjesec ramazana je toliko blagoslovljen da je Poslanik a.s. govorio “da znate kakve se čari kriju u ramazanu, poželjeli biste da traje čitavu godinu.” Jer post, kako nas uči suvremena medicina, nije efikasan samo za duhovna olakšanja, post se pokazao i kao lijek za mnoge fizičke bolesti.

Ramazan je pravo vrijeme da preispitamo sami sebe, svoj karakter i volju. Postoji najbolji način da se duhovno osnažen umet izbori sa izazovima savremenog svijeta a prvenstveno unutar sebe, jer ne postoji zajednica niti pojedinac koji u svojoj prolaznosti nije iskušan. Naše postojanje svjedoči da naši preci pred kušnjama nisu poklekli već su iz njih izlazili jači i bolji, pravednoji i bogobojazniji, milosrdniji i susretljiviji, ponosniji i dostojanstveniji.

Naši preci su čuvali svoju vjeru stoljećima prenoseći njene vrijednosti s generacije na generaciju. Ramazan ne obuhvata samo post od zore do zalaska sunca, već je Ramazan prilika za novi početak, za ulazak u drugu dimenziju, u dimenziju svog duhovnog mira i svojih samoinicijativnih odricanja.

Prvo što mi na um podne kada se spomene Ramazan jeste topla duga ljetna noć, čarobni zvuci ezana, miris bosanske kuhinje i vruće lepine, miris Bosne i bosanske livade. Naprotiv, Ramazan u tuđini je skrovište za tišinu, za šaputanje dove, za molitvu. Iako smo daleko od Bosne, mi ćemo nastojati kao i do sada da sačuvamo svoju vjeru, svoju tradiciju i naše međusobne veze. Mi ćemo i ovaj Ramazan kao i svaki drugi dočekati sa radošću i čežnjom u nadi da će se naša dova primiti i da ćemo utjehu i olakšanje tražiti u beskrajnoj milosti Gospodara, u obližnjim džamijama, u porodičnim druženjima. I kako god mjesec Ramazan pružao neki nevjerovatan osjećaj i miris, sâma prva noć ovoga najodabranijega mjeseca probudi u čovjeku neku sjetu, a to je prva teravija. “Po kalendaru Islamske zajednice u BiH Ramazan nastupa 6. maja 2019, a prva teravija će se klanjati iza jacije namaza 5. maja. Bajram je u utorak 4. juna” (St. Louis Islamic Center Nur). U toku mjeseca Ramazana klanjat će se Teravih-namazi, pa će tako i muslimani u Saint Louisu ojačati svoje rodbinske i prijateljske odnose. Neka nam porodična druženja i idile u mjesecu Ramazanu stvore idealnu sliku kakvi bi trebali biti svakodnevno u svom životu tokom cijele godine. Neka naše stanje tokom mjeseca Ramazana iskaže povećanu privrženost vjerskim propisima i obavezama, te neka ramazanska jedinstvenost zauzme posebno mjesto u našim životima. Neka vam je Mubarek mjesec Ramazan!

Ramazan

Svake godine svratiš po malo
I svojim dolaskom našu radost budiš
Mubarek danima ispuniš naša srca
I svojim dolaskom ti nam dobro nudiš

Boraviš našim domovima čistim
I  liječiš naša bolesna tijela i srca
Sa uzdržavanjem od mnogo toga
Sve od zore pa do zalaska sunca

Milost Allahova postaje još jača
I šejtanu bivaju tada okovani
Naš zikr, post, i dobra djela naša
Nose sa sobom ovi lijepi dani.

Najdraži gostu ja ti se radujem
I kod mene uvijek ima mjesta za te
Koliko dobra nosiš sa sobom
Toliko naša srca za tobom pate

Spremni te čekamo u ime Allaha
I odbrojavamo dane kada ćeš doći
Ti si naša stroga dužnost i obaveza
I jedan od dokaza Allahove moći

Ti liječiš bolesna tijela i duše
Postačima u mjesecu mubarek Tvome
Otvaraš Džennetske kapije širom
I naš put prema Gospodaru svome

 

 

Fatima Dizdarević

Related posts

Bh. slikar Bato Bostandžić iz Amerike: Nemam vremena da čekam inspiraciju

Editor

(Video) Maja Milinković-Simoneli, bh. pjevačica s adresom u Portugalu: Album “Fadolinka” je mjesto sastanka dva muzička žanra – fada i sevdaha

Sarajevo Film Festival je fabrika koja donosi 50 miliona KM za osam dana

Leave a Comment