Pogledi

Oni koji negiraju bosanski karakter Povelje Kulin bana, negiraju historijski kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti

banner

29.08.1189 je Dan kada su potvrđeni bosanska državnost, bosanski jezik i bosanska pismenost putem Povelje. Zato ovaj dan treba biti državni blagdan u Bosni i Hercegovini, koji će univerzalno svjedoči bosanskohercegovačku državnost i bosanski jezik. Orginalnu Povelju treba vratiti, tamo gdje jedino pripada, njenoj i našoj Bosni i Hercegovini, jer one vrijednosti koje nosimo iz srednjovjekovne Bosne itekako trebamo afirmirati i danas. Institut za istraživanje genocida Kanada će poslati posebno pismo nadležnim političkim, državnim organima Bosne i Hercegovine sa zahtijevom da ovaj dan proglase državnim blagdanom. U istom pismu tražimo angažovanje državnih organa da vrate orginalnu Povelju državi Bosni i Hercegovini. Isto pismo šaljemo i novom Visokom predstavniku sa zahtijevom da upotrebom svojih ovlaštenja omogući usvajanje ovog datuma kao državnog blagdana i vračanje orginalne Povelje zemlju Bosni i Hercegovini. 

Povelja neupitno svjedoči kontinuitet bosanske državnosti, bosanskog narodnog jezika i bosanske pismenosti. Zbog te bosanske misije Povelja je predmet svojatanja i falsifikovanja od strane antibosanske koalicije u i van Bosne i Hercegovine. Povelja je največa, neprimostiva prepreka negatorima bosanske državnosti i bosanskog narodnog jezika. Zato su je neki istočni i zapadni susjedi uvrštavali u spomenike vlastite nacionalno-jezičke historije, mada na njenom početku jasno stoji odrednica ban bosanski. Povelja kroz postojanje pisarske kancelarije na banovom dvoru dokazuje dugu tradiciju pismenosti na bosanskoj zemlji. Na kraju Povelja svjedoči o postojanju bosanskog naroda, Bošnjanja, koji imaju svog vladara i svoj sistem društvenog i državnog življenja, svoje odnose s drugim državama i vladarima. 

Povelja nam daje snagu u odbrani i jačanju bosanske državnosti, bosanskog jezika, bosanske historije, kulture, tradicije. Povelja je naša velika inspiracija u lobiranju za bosanskohercegovačke vrijednosti, u kontinuiranom pokazivanju tih vrijednosti u državama širom svijeta. Ne trebamo se opterećivati sumnjivim koncepcijama koje su motivirane srpsko-hrvatskim nacionalističkim historiografijama i političkim ideologijama. Jer Povelja potvrđuje da Bosna nije nikakva srpska ili hrvatska zemlja, ona raskrinkava podvale o tzv. “historijskom pravu“ hrvatske ili srpske nacionalne ideje nad Bosnom. 

Bosanska srednjovjekovna državnost je pokazatelj kako smo imali, imamo i imaćemo državnost, kontinuitet imena i kontinuitet teritorija, da imamo svoj jezik na kome se piše, ali i brani bosanskohercegovačka historija, tradicija, kultura, pismenost, na šta trebamo biti jako ponosni.
Svim iskrenim bosanskohercegovačkim patriotima ma gdje bili na planeti Zemlji sretan 29.08., dan kada su potvrđeni bosanska državnost, bosanski narodni jezik i bosanska pismenost putem bosanske Povelje Kulin bana.

Emir Ramić / Institut za istraživanje genocida Kanada

BHDINFODESK

Related posts

Kako smo došli do kolapsa sistema u kojem se ne zna ‘ni ko pije ni ko plaća’

Urednik BiH Info Desk

RAT U UKRAJINI 18 MJESECI NEUMORNE BORBE

Copo Sejo

Vuk Drašković: Srbija je ostrvo u NATO i EU okeanu

Leave a Comment