Zdravlje

Slovenija od sutra uvodi rigoroznije protuepidemijske mjere

Slovenija je zaoštrila protuepidemijske mjere pa će od sutra 15. septembra tzv. PCT uvjet, što znači da su osobe preboljele covid-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na koronavirus, biti obvezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

To je odluka koju je vlada premijera Janeza Janše donijela na dopisnoj sjednici u subotu.

Osim toga zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uvjet PCT-a također moraju ispuniti i svi korisnici usluga koji, ako nisu vakcinisani ili preboljeli covid, testiranje plaćaju sami.

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko iznimaka, od kojih je jedna hitna opskrba osnovnim životnim potrepštinama.

PCT uvjet od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, no kako prenosi Slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uvjet biti da je osoba vakcinisana, preboljela covid-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka vlade motivirana je željom da se što više ljudi vakciniše prije vrhunca četvrtog vala epidemije koji se očekuje u listopadu.

BHDINFODESK

Related posts

Lijekovi za sve koje uvijek treba imati u kući

BHD Info Desk Administrator

Pogledajte osnovne razlike u simptomima kronavirusa, prehlade i gripe

Editor

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment