BiH dijaspora

Salzburg: Ambasador BiH u Republici Austriji Kemal Kozarić sastao se s predstavnicima bh. udruženja

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić boravio je 7-9. oktobra 2021. godine u pokrajini Salzburg gdje se sastao s predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja i privrednika porijeklom iz BiH. Na sastanku je prisustvovao i počasni konzul Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg Markus Freisacher.

Teme razgovora su bile poboljšanje saradnje između Ambasade i bosanskohercegovačkih udruženja i društava, privreda i mogućnosti ulaganja u BiH, ali i trenutačna politička situacija u BiH. Ambasador je izrazio punu podršku po pitanju udruživanja u jedno krovno bh. udruženje za pokrajinu Salzburg što bi olakšalo komunikaciju sa pokrajinskim institucijama i organima. Počasni konzul Friesacher je ponudio pomoć pri stvaranju kontakata sa predstavnicima vlade i pokrajinskih institucija.

Drugog dana radne posjete Salzburgu ambasador Kozarić je sudjelovao na panelu na kojem govorio o svom radu i radu Ambasade s posebnim akcentom na konzularne poslove. Preko 150 državljana BiH koji žive u Salzburgu i okolini imali su priliku da postave pitanja, iznesu sugestije i eventualno primjedbe. Na panelu su pretežito bila pitanja iz konzularne tematike, postojanje mogućnosti otvaranja konzularnog predstavništva koji bi „pokrivalo“ područje Salzburga, Linza ali i Tirola i okoline, mogućnost besplatnog studiranja, dvojnog državljanstva, kao i inicijativa priznavanja bh. zajednice kao nacionalne manjine. Također, Ambasada je dobila pozitivan feedback u vezi uvođenja online sistema za rezervaciju termina za putne isprave, što je pozdravljeno od svih prisutnih.

MVP BiH

Related posts

(Video) Sydney – Uz protekli Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Svečano i akadamski

BHD Info Desk Administrator

Neriješen slučaj: Nizozemska policija 21 godinu traga za ubicom Bosanca Muharema Hebiba

Urednik BiH Info Desk

Austrisko državljansto prošle godine uzelo 1.300 ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Leave a Comment