BiH dijaspora

Njemačka: Druženje mladih, s ciljem upoznavanja, širenja poznansta bh.dijaspore, ali i očuvanja bosanskog jezika

banner

Iako od djetinjstva sa svojim porodicama žive u Njemačkoj, mladići i djevojke, njih oko 40, krajem prošle godine, tačnije od 22. do 26. decembra, u vrijeme trajanja zimskog raspusta, organizirali su veliko druženje, s ciljem upoznavanja, širenja poznansta bh.dijaspore, ali i očuvanja bosanskog jezika.

Druženje je organizirala mreža omladine iz BiH pod nazovimo Netzwerk Bosnischer Jugendlicher (NBJ).

Iz cijele Njemačke

Tokom trodnevnog druženja, kako navode Adbullah Novkinić i Denis Omerović, jedni od organizatora, zakupljena je ogromna planinska kuća u blizini Štutgarta, u mjestu Odenvaldu, a svojim prisustvom ga je uveličao i prof. Edin Tule, psiholog i trener liderstva i retorike.

– Ovom zanimljovom skupu odazvali su se mladići i djevojke između 12 i 25 godina. U ovom periodu mladi imaju školski raspust, te smo odlučili da u jednoj opuštenijoj atmosferi uz zajedničke šetnje, organizacione i edukativne radionice i pripremanje obroka jednostavno produbimo prijateljstva, a sve s ciljem očuvanja maternjeg, Bosanskog jezika. Ovakvim skupovima i druženjima pokazujemo da mi ne želimo da zaboravimo odakle smo i ko smo – kaže Novkinić.

Navodi da su mladi se okupili iz cijele Njemačke, te pojašnjavaju da su ovu ideju prije desetak godina pokrenuli ljudi okupljeni oko humanitarne organizacije „Sadeke“ iz Minhena.

– Praktično tada djeca, a danas omladina nastavljaju sa ovom lijepom idejom. Cilj NBJ je spajanje bosanske omladine u smislu mreže koja će iz zajedničkog druženja da organizuje razne projekte vezane za našu domovinu – ističe Novkinić, te dodaje da je skup bio i više nego uspješan.

Pripreme za Marš mira

Istaknuo je i da je obilježvanje 11.jula , dana Srebrenice samo jadan od slijedećih projekata koji je u planu NBJ-a.

– Već sada se uveliko priprema Marš mira u Štutgartu na kojem će, kako planiramo, prisustvovati Bosanci širom Njemačke – kaže Novkinić.

Autor: A. Nu./ Avaz

Related posts

Centrotrans Eurolines: Prije putovanja u Njemačku obavezno je obaviti online registraciju

BHD Info Desk Administrator

Zeničanka Elma Kablar iz Tokija: Broj zaraženih osoba u Japanu je još uvijek mali

Editor

Dodik vraća kući 16 ambasadora Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment