BiH dijaspora

Predstavljamo Tasneem Dizdarević iz St. Louisa: Djevojčica s izuzetnim sportskim i intelektualnim kvalitetima

banner

Ne treba biti neki veliki fudbalski stručnjak pa u masi mladih fudbalera zapaziti jednu odličnu fudbalerku, riječ je o 12-godišnjoj talentovanoj djevojčici Tasneem Dizdarević iz najmnogoljudnijeg bosanskohercegovačkog grada u Americi, St. Louisa, koja je što se tiče djevojčica “probila led” i uzela  učešće na Balkan Soccer Campu u Las Vegasu. Nakon toga, ostat će upisano da je bila prva mlada igračica bh.korijena  koja je nastupila na ovim kampovima. Naime, zahvaljujući tom njenom hrabrom potezu, Tasneem je otvorila put drugim mladim fudbalerkama koje su nastupile na narednim kampovima i već stigle do dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je rođena u sportskoj porodici, nije ni čudo što se s fudbalskom loptom druži već pet godina, u školskom timu gdje se ravnopravno nosi sa svojim vršnjacima. Pored toga, trenirala je i u lokalnim bosanskim klubovima te poslije nekoliko godina, poslala je aktivni član SLSG, kluba s najvećom reputacijom u St. Louisu i širom USA. Tasneem sada igra za ECNL Elite, National league, ali po procjenama njenih trenera, ona je ta koja povećava vrijednost kluba, i koja “nosi” sve igrače za sobom. Jedan od njenih trenera navodi da je “njena percepcija rasuđivanja i donošenja odluka na terenu daleko ispred drugih, te zbog svoje efektivne sposobnosti razmišljanja, brzine i odgovornosti na terenu Tasneem je oslonac i ključ uspjeha”, uz to navodeći kako je svojim radom unaprijedila kvalitet tima. Pored fudbala Tasneem za svoj školski tim igra i košarku, a redovan je učesnik školskih maratona na kojima je osvojila niz prvih mjesta. Uz to, Tasneem je dobitnica Living Legacy Scholarship award for 2018/19 soccer season koja se daje samo najboljima.

Naravno, uz odlične sportske predispozicije, mogli bismo reći da Tasneem za svoje godine posjeduje i nadintelektualne sposobnosti. Pored svih svojih obaveza, Tasneem dominira i na školskom nivou. 0. Njen školski prosjek ocjena je A+ noseći kontinuiranu titulu Honor Student, 0. Pored pozicije školskog ambasadora, i niza nagrada na svim školskim poljima od kompjutera do umjetnosti. Jednostavno sve joj ide od ruke.

Pored toga, Tasneem nije zaboravila svoje korijene, perfektno čita i piše bosanski jezik, te voli da putuje. Najdraža su joj putovanja preko okeana. Tamo. . . gdje sve počinje i gdje se svi rado vraćamo. Tamo, gdje su boje naše zastave najljepše, jedne nam jedine domovine Bosne I Hercegovine, i tamo gdje joj je želja da jednog dan postane Zmajica.

 Namik Alimajstorović – BHDINFODESK

 

Related posts

Mladi iz dijaspore su zahvaljujući USAID-ovom programu imali priliku odraditi praksu u BiH

BHD Info Desk Administrator

U protekle dvije decenije državljanstva BiH se odreklo oko 75.000 ljudi

Zbog troškova: Naši ljudi koji žive u dijaspori brak razvode u BiH

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Mirsada 07/03/2019 at 20:41

Bravo ljepotice-pametnice

Reply

Leave a Comment