Sport

TRAGEDIJA “BEZBIJEVIH BEBA”

banner

Prođe i 61. godina od najcrnjeg dana u historiji Manchester Uniteda! Prije 61 godinu, nakon meča s Crvenom zvezdom (3:3) u okviru Kupa šampiona, fudbaleri Manchestera u povratku, nedaleko od minhenskog aerodroma doživjeli su tragediju; avion je pao, zapalio se i eksplodirao.

 Poginula su 23 putnika i osam najistaknutijih fudbalera s Old Trafforda: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Billy Whelan, dok je menadžer kluba Matt Busby s ostalim igračima (među njima i poslije čuveni sir Bobby Charlton, koji je u dresu Manchestera odigrao 754 utakmice) preživio ovu tragediju.

Zanimljivo je spomenuti da su igrači Manchestera tri puta ulazili u avion, tri puta iz njega izlazili, pošto je kapetan aviona kazivao da ima nekih teškoća u polijetanju. Četvrti ulazak, bio je i tragičan; avion je nakon uzlijetanja pao, eksplodirao i zapalio se. Pošto je Busby ostao u bolnici, trener tima Jimmy Murphy molio je neke engleske timove da mu daju igrače na koje ne računaju kako bi sastavio tim za nastavak prvenstva. Tako ” skrpljen tim” iznenadio je mnoge pobjedama da bi deset godina kasnije osvojili Kup šampiona. Igrači Manchestera prozvani su po svom menadžeru Busbyju ” Busby Babes”( Bezbijeve bebe).

Treba reći; tragedija Manchestera bila je udarna vijest u svim medijima svijeta! Spomenut ću da je moj kolega i urednik Pavle Lukač napisao sjajan teks o toj tragediji i dobio je najveće međunarodno priznanje AIPS ( Svjetske federacije sportskih novinara). Zanimljivo je spomenuti jedan detalj; kada su igrači Manchestera putovali u Beograd, britanska štampa je javljala da u Beogradu nema hrane, pa su igrači Manchestera nosili dva kofera; u jednom dres, kopačke i trenerke, a u drugom konzerve, hljeb i čaj. Kada su došli na aerodrom u Beogradu, carinici su bili iznenađeni punim koferima konzervi. Kada su odsjeli u hotelu „Moskva“, igrači su se uvjerili da je njihova štampa lagala.

Alija Resulović

Related posts

Košarkaš Amar Alibegović: Od Amerike do dresa reprezentacije BiH

Amar Osim više nije šef stručnog štaba FK Željezničar

Editor

Selektor Robert Prosinečki podnio ostavku?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment