BiH dijaspora

Mainz: Novoizgrađeni Islamski Centar Bošnjaka bit će zvanično otvoren 15. septembra

Novi Islamski centar Bošnjaka u Mainzu vlasništvo je IKC Bošnjaka izgrađen je na lokaciji Mainz – Hechtsheim, a objedinjava 1.750 m2 građevinskog zemljišta. Objekat je izgrađen na četiri etaže i ukupne je kvadrature 1.500 m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

Vrijednost objekta se procjenjuje na 2,5 miliona eura. Za šest godina koliko je trajala izgradnja džamije i centra u glavnom gradu njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora sa novčanim prilozima i više od 50 osoba sa materijalom, najvećim dijelom džematlija sa novčanim pirlogom i prijatelja iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.

“Na izgradnji naše nove džamije i centra radile su brojne firme i na stotine radnika dobrovoljaca. Najveći teret je podnijelo tridesetak džematlija a neki od njih skoro da nisu izostali niti jednog dana sa gradilišta. Nije podizan kredit i sve je finansirano iz dobrovoljnih priloga i članarine”, ističu u IKC Bošnjaka u Mainzu.

Na svečanost otvaranja su pozvani visoki predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Njemačke i Bosne i Hercegovine. Centralna svečanost i otvorenje džamije planirano je 15. septembra.

BHDINFODESK

Related posts

Sarajka Ema o Breiviku: “Ti si tako glup tip. Uh, da te barem mogu nekako pljunuti”

Urednik BiH Info Desk

Samira Hurem – Kako privući talentovane fudbalerke iz dijaspore za nacionalnu selekciju

MVPBiH nema informacija da među stradalima u Šri Lanki ima bh. državljana

Leave a Comment