BiH dijaspora

Ne postoji pravni osnov za izricanje bilo kakvih sankcija ambasadorici Turković

Ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je da je kompletan slučaj opstrukcije gostovanja Kulturno-umjetničkog društva mladih (KUDM) “Bosiljak” iz Dervente u Kataru proslijeđen Predsjedništvu BiH.

Kao što su Slobodna Bosna I BHDINFODESK  ranije pisali, Kulturno-umjetničko društvo “Bosiljak” nije otputovalo na katarski Festival interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti, u organizaciji Fondacije kulture Katara i UNESCO-a jer je, tvrde, ambasadorka BiH u Kataru Bisera Turković, od njih tražila da sudjeluju na obilježavanju 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, što su članovi derventskog društva odbili.

– Proslijedili smo sve čime se Ministarstvu obratio KUDM i izjašnjenje ambasadorke BiH u Kataru o ovom slučaju. Kad je riječ o eventualnom sankcionisanju i zauzimanju određenog stava prema nekim postupcima ambasadorke Bisere Turković jedinu nadležnost ima Predsjedništvo – rekao je Crnadak koji nije htio da govori o detaljima izjašnjenja ambasade BiH u Kataru o ovom slučaju.

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH saopćilo je ranije da nije izdalo nijednu saglasnost za organiziranje obilježavanja 1. marta u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, jer, prema tumačenju ministra Crnatka, “ne postoji zakon koji definira ovaj niti bilo koji drugi datum, kao praznik na nivou BiH”!?

Iz MIP-a je saopćeno da je svaki ambasador predstavnik BiH u zemlji prijema i da je dužan da sprovodi spoljnu politiku u skladu sa Ustavom, zakonima, Strategijom spoljne politike i drugim propisima u BiH.

– Za sve organizirane događaje u ambasadama i rezidencijama BiH odgovoran je ambasador, a jedino je Predsjedništvo BiH ovlašteno za ocjenu rada ambasadora u smislu sankcioniranja eventualnih kršenja zakona i propisa – istakli su iz MIP-a.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995, neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine, 28. februara 1995.godine.

Dejtonskim ustavom je izričito definiran pravni kontinuitet BiH – to znači da svi raniji zakoni ostaju na snazi dok se ne promijene u Parlamentu BiH.

Posve je jasno da ne postoji pravni osnov za izricanje bilo kakvih sankcija ambasadorici Turković.

SB/BHDINFODESK

Related posts

Bosanac Igor Dabić važi za uspješnog biznismena u Stuttgartu

BHD Info Desk Administrator

Austria: Objavljen fotorobot ubice Cazinjanina Samira Halkića

Kantona Sarajevo namjerava osnovati Ured za dijasporu

Editor

Leave a Comment