Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 350: „TATA, NE IGRAJ SE RATA!“

banner

Sjećanje na Dječiju galeriju Haustor u Zvorniku

Piše: Sead Hambiralović

„Sve je rečeno, napisano, snimljeno, presudjeno, potpisano…“, često ponavljam. Prestao biti novinar i zapitam je li vrijedila žrtva zvorničkog doajena Kjašifa Smajlovića? Nemal zaplatio i mladjahni učenik, koji je „skrenuo pažnju“ sa onim tekstom u nekada vodećem listu da nacionalne lidere već jednom skinu sa tv-a…“). Tri decenije kasnije „suvereno“ jašu nova trojica, a ove objave idu samo da se dovrši jedna ljudska i autorska priča.

Protekle sedmice u Bosni i Hercegovini dramatičnije nije moglo. Ako se desi kako je zapriječeno,  narednih dana klackaće na koju će stranu. A možda i danas zagonba ako je zaozbiljno sa harmonikašem (?!) i krene „odabrana“ pjesma.

Mnogi pametniji su pokušali s početka devedesetih, pa mirovni protesti- sada ni to. A moje s novinarske strane, šestomjesečne uredničke „bijele spalte“ protiv rata, vapaji sa crteža u Dječijoj galeriji Haustor, sa organizacijom Susreta dva granična grada u Hotel Drina i zadnje sa Forumom intelektualaca- ne treba računati. Dovoljna satisfakcija šta stoji u ljetošnjoj kolumni Tajna jednog USB-a.

U prošloj spomenuo ko je i s koliko godina (7) uradio crtež naljepnice Dječije galerije otvorene na isteku 1991. sa likovnim konkursom „Tata, ne igraj se rata!“, kao jedan od posljednjih pokušaja da „darne“ gdje smo najosjetljiviji(?!). Nije vrijedilo ni oko 5 hiljada crteža koji su stigli u Zvornik sa raznih strana nekadašnje zajedničke zemlje. Tri decenije kasnije opet crne slutnje (i) u širem (Kosovo i Crna Gora) i neka se svako ponaosob zapita ima li krivice i do naaas..?!! A ništa novo oko „perfomansa“ u Sarajevu i Banjaluci-  falio je u Mostaru. Vjerovatno do sljedeće (ne)prilike i- kaVa u centru (ni slucajno kod Starog mosta!) da se sva trojica vide kuda, bez trunke srama, državu vode.

Otvaranje Dječiju galerije Haustor u Zvorniku u funkciji mira pobudio je interes tadašnjih medija. Na kraju jednog od nekoliko sačuvanih novinskih tekstova je stajalo: „Medjutim, ono što je interesantnije na sinošnje otvaranje bili su pozvani i lideri svih jugoslovenskih republika: Gligorov, Tudjman, Milošević, Izetbegović, Bulatović i Kućan kao i prvi dječiji ambasador Stefan Milenković. Na žalost, lideri naših republika nisu došli.“

______

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Imenovan izborni štab probosanske liste ‘Moja adresa: Srebrenica’

BHD Info Desk Administrator

Kako je Husein Salvatore otkrio groblje bosanskih vojnika u Mađarskoj

BHD Info Desk Administrator

Tragom vesele migrantske priče: Velika Kladuša i veliko srce Zuhdije Hodžića

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment