Film/Tv

Drugi će nas naslijediti: Bošnjaci su ovdje još dvadeset godina i neće ih više biti!

banner

Mlada francuska sineastica Gabrielle Azouze, još uvijek studentica montaže i skripta u Brusselsu, pokazala je svoj 29 minutni kratkometražni film “Ostaj”, o povratnicima u BiH, iz srebreničke oblasti. Film je bio dio zvaničnog programa tek završenog, 24. festivala teritorije i slike, koji predstavlja najuspješnije svjetske fotografije i dokumentarna ostvarenja. Manifestaciju je organizovao pariški Geografski institut, koji djeluje u okviru Univerziteta Pantheon-Sorbonnea u suradnji s ekipom Arrimages.

Mlada rediteljica je podijelila svoje ostvarenje u dva dijela, najprije snimajući “Put Mira”, a potom veoma upečatljive portrete bivših izbjeglica, što su nanovo došli na rodnu grudu, popravili kuće ili sakupili ruševine pa izgradili nastambe, posadili cvijeće, nastojeći pronaći ostatke nekadašnjeg postojanja. Međutim, prošlost se ne vraća i oni su sve više svjesni da njihovi potomci neće tu ostati. 

Drugi će nas naslijediti

Muslimansko stanovništvo teško nalazi zaposlenje, često je potisnuto iz društvenog i posebno političkog djelovanja, sve više je izolovano. Film najprije ističe ljudsku potrebu za postojanjem, tamo gdje se želi i hoće. Džile, Ismeta, Juso, Mina, Prijedorčanka u posjeti prijateljima, vratili su se iz zapadnih zemalja u domovinu, uprkos apokaliptičnim pejzažima, neizbježnoj boli koja se urezala u lica sugrađana koji su preživjeli genocid i ne zaboravljaju 8372 sugrađanina, čija je jedina greška bila to što su muslimani! Danas njihovi potomci ne mogu naći zaposlenje, prema rediteljicinom shvatanju situacije, te neće opstati. Ne samo da su građani drugog reda u vlastitoj zemlji, nego su pod stalnim pritiskom pošto je budućnost njihove djece, sasvim neizvjesna!

Džile koji se iz bogate Švicarske vratio u Srebrenicu gdje je veoma mlad preživio genocid, prekriven tijelima sugrađana, bačenih u jamu, ne kaže slučajno, na kraju filma:

„Bošnjaci su ovdje još dvadeset godina i neće ih više biti. Drugi će nas naslijediti i nadam se da će biti sretni!“

Džana Mujadžić

Related posts

Sarajka u žiriju slijedećeg Berlinalea

Urednik BiH Info Desk

Ulcinj: Senad Šahmanović snima film o dijaspori

Urednik BiH Info Desk

“Konačna sloboda” najbolji igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

Editor

Leave a Comment