Moj stav

ULTIMATUM EU: PRIMITE NAS U EU ILI IDEMO RUSIMA?

banner

BiH između realnosti i paradoksa

Bosna i Hercegovina je u agoniji četvrt stoljeća, a EU nema ni volje ni snage da pomogne Bosni i Hercegovini da zaustavi pokušaje srpskih i hrvatskih separatista da razore i podijele državu. I to je realnost. Paradoks je da svi u EU i svijetu znaju šta se dogodilo u BiH 90-tih, a mnogi znaju da se isto po istoj matrici događa još otvorenije zadnjih desetinu godina u uslovima Dejtonskog mira, ali  od EU nema ni pomoći, ni podrške, ni odgovornosti. “Boli ih uvo za sve”. 

Građani BiH moraju ustati u svoju odbranu

Građani BiH u zemlji i dijaspori moraju natjerati pravosudne organe BiH i EU, privoliti MZ i SAD, da djeluju i pomognu BiH da zaustavi i sankcioniše srpski i hrvatski separatizam. To građani mogu masovnim izlaskom na ulice bosanskih, evropskih i svjetskih gradova. Ako se suzbiju separatizmi, Rusija će se morati povući sa Balkana, a i Kina će se presabrati….Ali, ako MZ ne bude djelovala, ne samo da će njen ugled pasti, da će napukniti po šavovima, već će postati i saučesnik u secesiji i novim genocidima ako se na ovim prostorima dogode. 

EU mora koristiti sankcije

Tromoj Evropskoj uniji trebaju mjeseci da usaglasi stavove oko najobičnijih pitanja, kao što su sankcije. EU bi trebala imati uvijek spreman paket sankcija za one koji krše osnovna načela na kojima je EU zasnovana. Sjetimo se da je Evropskoj uniji u sadejstvu sa SAD 90-tih godina trebalo skoro pune 4 godine da se zaustavi krvoproliće u BiH, i to tek nakon genocida nad Bošnjacima. Možda i ovaj put ne treba žuriti, jer se radi o Bošnjacima- Muslimanima, koji po nekim članicama EU nisu poželjni u EU, pa ne smeta ako prije toga i nestanu.

EU ima način zaustaviti secesiju u BiH i spriječiti rat na Balkanu, ako joj je to cil. A taj način je da odmah po posebnim kriterijima primi BiH u EU, jer za to ima niz bitnih opravdanih razloga, prije svega to što je BiH proživjela i pretrpila 91-95 i što podnosi i proživljava od 95. do danas. Ni jedna zemlja, koja je zadnjih desetljeća primljena u EU, osim dijelom Hrvatska, nije se susretala s problemima svježeg ratnog nasljeđa, kao BiH. Postavljenih 14 uslova za kandidatski status, ne moraju biti strogo oslovni, mogu se ispuniti u hodu. I NATO bi morao uraditi ono što se od tog saveza očekuje. A to može za jedan dan.

BiH ima i drugih rješenja osim EU 

Ali, ako EU i dalje bude kao do sada Bosni i Hercegovini licemjerno ulivala lažnu nadu, a puštala je da ide niz vodu, vlasti BiH dok još mogu nešto učiniti, treba da potraže druga rješenja. A ima ih više. 

U BiH se za tri dana može riješiti kriza. Znamo da Rusija želi na Balkan. Na više načina već je ušla u Srbiju i Rs. Da se BiH obrati Rusima, oni bi došli isti dan. Već ih je na hiljade u Srbiji, ali i Rs.  Da vlasti BiH pozovu Ruse, ovoj agoniji bi bio kraj. Naravno, narodi BiH žele ostati na Zapadu, gdje i pripadaju, ne žele na Istok, kao ni 90-tih, ali ako nas Zapad neće, ako kažu da će nas možda primiti 2035-te ili još kasnije, onda im treba reći Bye. Bosni i Hercegovini i njenim građanima, koji su veći Evropljani od polovine onih koji su članice EU, ne treba takva EU. To bi u EU morali konačno da shvate.

Sa dolaskom Rusa u BiH postalo bi bespredmetno pitanje izdvajanja entiteta Rs iz BiH i pripajanja Srbiji, jer bi bili jedna zemlja sa istim gospodarom. Ako smo mogli učiti Ruski jezik do 60-tih godina prošlog, zašto ne bi mogli i od 20-tih novog vijeka? Ako nećemo da budemo sami sebi gospodar, onda ćemo biti drugom sluga. Naravno, ovo je samo upozorenje do čega mogu dovesti paradoksi!

U BiH se ponavljaju 90-te

Nemar i nebriga MZ, posebno EU, prema Bosni i Hercegovini, kulminirali su i ovog 9. Januara, na dan neustavne proslave Dana Rs. Dodik i njegovi separatisti, podstaknuti i podržani od Srbije i Rusije prkose cijelom svijetu, demonstriraju moć i silu, otvoreno prijete secesijom. Parada u Banja Luci prijetnja je Bošnjacima za konačno istrebljenje, ali i oštar šamar EU i MZ. I opet se ponavlja ista priča kao 90- tih. Širenje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti širom Rs, sa refleksijom na cijelu BiH, je isprobana forma šovinizma…Petarde, rafali, murali, baneri…parada u Banja Luci, četnički skupovi i izlivi fašizma na ulicama Prijedora, Trebinja, Janje, Doboja, u Gacku, Bjeljini, Brčkom,…po svemu  podsjećaju na 90-te. Nacionalističke pjesme i prijetnje novim genocidima…uz poruku Bošnjacima da kupe kartu u jednom pravcu…

Narod u BiH je sve više zabrinut, povratnici u strahu….Protestuje se ispred zgrade OHR u Sarajevu…BiH dijaspora sa zabrinutošću prati zbivanja u BiH, traži mir i protestuje širom svijeta…u Belgiji, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji…Briselu, Parizu… Traži se brza reakciju Međunarodne zajednice, a MZ mutna, inertna, neodgovorna, neodlučna, nepreduzimljiva…Od međunarodnog predstvanika se traži da radi. Mora se ustati protiv zla, poručuju građani na protestnim skupovima.. Fašizam je na sceni, ne trebaju naočale… 

Nakon udara Dodikovih separatista na ustavni sistem BiH pređena je crvena linija i EU je preko svojih institucija zaduženih za implementaciju mira, prije svega preko OHR, morala djelovati, ali nije. 

EU osuđuje “huškačku retoriku”

I umjesto da nakon neustavne proslave 9. Januara energično djeluje, zaustavi Dodika i udalji ga sa političke scene, EU, nećete vjerovati, “osuđuje huškačku retoriku”. I ujeo vuk magarca. Zar zaista misle da je to samo huškačka retorika?!  Dok četnici orgijaju gradovima Rs, prijete i siju strah, koga od Bošnjačkih povratnika na njihova obnovljena imanja još može zadovoljiti takav neodgovoran odgovor na tako opasne izazove, koji nikog ne ostavljaju mirnim. Na stolu su- kažu- sankcije i uskraćivanje fondova. Čekamo ih godinama, ali ih ne vidimo. Bosna se trese, krvari, a Bonske ovlasti Inzkovog nasljednika (kojem je, kako izgleda, važnije priznanje od Dodika nego od Vijeća sigurnosti UN), leže u stolu- zaključane.

Ulazak BiH u EU je garancija za mir na Balkanu

Zapad i Amerika su 90-ih Drinu kao vjekovnu granicu između Zapada i Istoka prepustili Srbiji. Bila je to sigurna granica kao Vojna krajina, a držali su je pretežno Muslimani- Bošnjaci. Sada ih nema u Podrinju ni za lijeka. U gradovima uz Drinu gdje su Bošnjaci bili većinsko stanovništvo, sada ih je jedva koja hiljada. Svi su pobijeni ili protjerani 1992- 1995.g. Da li će MZ dozvoliti da se to isto dogodi ostalim Bošnjacima BiH? Da li će MZ još jednom postati saučesnik u novim genocidima, koji se mogu dogoditi na tlu Bosne Hercegovine? A mogu se dogoditi, ako se ne zaustave i sankcionišu srpski i hrvatski separatizmi, a njihove vođe stave iza brave.

Cilj ovog teksta je da probudi birokatiju EU, da ih pozove da se uozbilje i upozori ih da se ne igraju vatrom koja bi ako se ne ugasi odmah mogla zapaliti ne samo Balkan, već i cijelu Europu. 

U EU treba da znaju da se Balkan neće umiriti, dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU, prije svega Bosna i Hercegovina. A bez mira i sigurnosti u BiH, nema mira i sigurnosti u EU.

Burlington, 10.1.2022                                 Zijad Bećirević 

Related posts

Zija Dizdarević: BiH kao otvoreno pitanje

FAKENEWS: Lažne vijesti o koronavirusu

Urednik BiH Info Desk

Jedni odlaze drugi dolaze/ 11.463 osobe naturalizacijom stekle bh. državljanstvo

Leave a Comment