BiH

Jubilarna 80. godišnjica Igmanskog marša

U organizaciji SABNOR-a BiH u Kantonu Sarajevo danaa 29. januara 2022. godine održat će se jubilarna 80. godišnjica Igmanskog marša.

Za obilježavanje je predviđen sljedeći Program, okupljanje kod podvožnjaka u Hadžićima, polaganje cvijeća na spomeniku u Brezovači, formiranje kolone i početak marša prema Velikom polju.

Po pristizanju kolone izvršit će se polaganje cvijeća na mezanju Mazište i Veliko polje te početak manifestacije i polaganje cvijeća kod spomenika na Velikom polju.

Nakon programa vojnički grah i druženje.

Obilježavanje ovog događaja ranijih godina privlačilo je pažnju i mnogih ljubitelja prirode i posjetitelje planine Igman.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Patria

Related posts

HNS BiH zaprijetio uspostavljanjem “Herceg-Bosne”?

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 360: ZAGONETKA TREČEG „KRAKA“

BHD Info Desk Administrator

Naslijeđe ambasadora Fielda: Učinio da vizija razvoja Memorijalnog centra postane stvarnost

Editor

Leave a Comment