BiH dijaspora

Organizacija “Echo iz Bosne” uputila pismo ambasadoru Bronzi: Dokazujete da niste vrijedni funkcije koju zauzimate!

Organizacija “Echo iz Bosne” uputila je otvoreno pismo ambasadoru BiH u Švicarskoj, Bori Bronzi a u vezi sa njegovim navodima o proslavi Dana nezavisnosti BiH.

Kako navode, podsjetili su ambasadora : “Da ako je imenovan od strane Predsjedništva, ambasador ostaje podređen instrukcijama ministra, 

Pošto je datum 01.03.2022 sporan za ambasadora, podsjećali smo ga da ne predstavlja svoje lične interese nego interese svih građana BiH. Te da njegova dužnost jeste da učestvuje u proslavi praznika koji jeste utemeljen na najvećim demokratskim vrijednostima, jer se tog dana prisjećamo rezultata referenduma koji je proveden na preporuku Arbitražne Komisije Mirovne Konferencije u Jugoslaviji, kada je više od dva miliona birača u Bosni i Hercegovini izašlo na glasanje. Na taj način pokazali su također njihovu vezanost za osnovne vrijednosti demokratije. 

Pošto je datum 01.03.2022 sporan, pozvali smo ambasadora da nam se pridruži proslavi nezavisnosti Bosne i Hercegovine 6. marta 2022 u Ženevi.

Ambasador tvrdi da ne postoji kontinuitet između Bosne i Hercegovine i Republike Bosne i Hercegovine. Podsjećali smo ga da Dejtonski mirovni sporazum specificira u Aneks 4 pod tačkom 1 kontinuaciju države i da, u Članu 1 Ustava države Bosne i Hercegovine stoji isto. Ambasador je dobio također u aneksije pisma kopiju Ustava i mirovnog sporazuma.

Ambasador tvrdi da BiH nema usvojen zakon o praznicima koji bi regulisao ovu materiju te da “samim tim ne postoji praznik pod nazivom Dan Nezavisnosti BiH”. Podsjecali smo ambasadora da je Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine potvrđen kao državni praznik (“Službeni list RBiH” broj 9/95) te da se da je Ustavni Sud Bosne I Hercegovine proglasio po tom pitanju 07 Jula 2017. godine. 

Podsjećali smo takoder ambasadora da je 5. februara učestvovao u događaju za proslavu dana RS – praznika koji Ustavni sud države smatra neustavnim (Službeni glasnik BiH, broj 30/19) i to, dok smo mi demonstrirali za multikonfesionalnu Bosnu i Hercegovinu istog dana u Sionu.

Uzimajući u obzir navedeno, mi, članovi bosansko-švicarske zajednice, smatramo da neučestvovanjem na proslavi 30 godina nezavisnosti države koju predstavljate, duboko podbacuje u svojim obavezama javnog predstavnika države Bosne i Hercegovine. Mi smatramo da svojim ponašanjem pokazuje odbijanje da se povinuje osnovnim vrijednostima demokratije i doprinosite javnom neredu u Bosni i Hercegovini ali i u dijaspori. 

On ne onaj koji kontinuirano napada Državu Bosnu i Hercegovinu i mi ćemo također upozoriti institucije zemlje u kojoj služi o činjenici da ste on onaj koji napada ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Stoga smatramo da još jednom, dokazuje da nij dostojnan funkcije koju zauzima kao predstavnik Države Bosne i

Hercegovine”, naveli su iz ove organizacije. Pismo upućeno ambasadoru pročitajte u nastavku:

Face TV

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti: 366: SKANDINAVCI SU „POSLUŠALI“

Urednik BiH Info Desk

IGK: Otvoreno pismo supervizoru za Brčko Distrikt BiH gospodinu Michaelu Scanlanu

Copo Sejo

Glumac Mirza Mak Medović niže uspjehe u Holivudu

Editor

Leave a Comment