BiH dijaspora

Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike: Eldin-ef. Suša imenovan za glavnog imamam Medžlisa 4

banner

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) dr. Sabahudin-ef. Ćeman uručio je dekret reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića o postavljenju Eldin-ef. Suše za glavnog imama Medžlisa 4 – Jug.

Svečanost uručenja dekreta održana je 26. marta 2022. godine, u okviru programa povodom obilježavanja godišnjice džemata St. Louis Islamic Center “Nur“.

Muftija Ćeman je ovom prilikom Eldin-ef. zaželio uspjeh u radu naglasivši da od njega očekuje odgovornost u radu i posvećenost poslu kao što je to bio slučaj i do sada. Dodao je da je on kao muftija spreman da pruži pomoć, smjernice i uputstva kad god to bude potrebno.

Mjesto glavnog imama Medžlisa je bilo upražnjeno odlaskom u zasluženu penziju Ismet-ef. Zejnelovića, dugogodišnjeg glavnog imama Medžlisa i imama u Zajednici Bošnjaka Georgia u Atlanti, koji je dao ogroman doprinos u razvoju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike od njenog osnivanja pa sve do danas.

– IZBSA je iskreno zahvalna Ismet ef. za sve godine nesebičnog rada i truda kojeg je uložio na putu jačanja Islamske zajednice i njenih institucija. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da da snage i mudrosti Eldin-ef. da nastavi njegovim stopama – kaže se u objavi IZBSA.

Eldin-ef. Suša je rođen 1983. godine u Visokom. Završio je Medresu “Osman ef. Redžović” – Veliko Čajno kod Visokog. Nakon završene medrese školovanje nastavlja na Al-Azhar univerzitetu u Kairu, gdje diplomira na Fakultetu arapskog jezika, Odsjek za historija.

Teološki smjer na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu završava 2014. godine, a po povratku iz Egipta radi kao profesor književnosti arapskog jezika na United World Collegeu u Mostaru, a od 2008. godine i kao profesor islamske vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi “Enver Pozderović” u Goraždu.

Od 2011. godine do maja 2015. godine, bio je angažovan i kao imam-hatib u džematu Međeđa, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Višegrad. Od maja 2015. godine pa do sada je obavljao dužnost prvog imama u džematu St Louis Islamic Center “Nur”, gdje veoma uspješno obavlja sve aktivnosti i postiže zapažene rezultate, posebno u radu sa mektebom. Oženjen je Aminom sa kojom ima troje djece.

(Preporod.info)

Related posts

U Malmöu održani akademija uz Dan državnosti BiH i 25. savezna smotra kulture i školstva

Editor

Sa fakulteta na autobusku stanicu: ‘Od Austrije očekujem šansu’

Urednik BiH Info Desk

Panel diskusija s bh. ambasadorima o poboljšanju saradnje između dijaspore i BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment