BiH

Schmidt posegao za Bonskim ovlastima: Suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

banner

Visoki predstavnik Christian Schmidt konačno je konkretno postupio i posegao za Bonskim ovlastima. Stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

“Obustavio sam primjenu zakona do odluke ustavnog suda BiH. Danas proširujem i zabranu araspolaganja državnom imovinom kako bih je uskaldio sa relevantnim odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država BiH može upravljati državnom imovinom na svim niovima. To ne znači da nepokretna imovina ne treba da se raspodjeli između svih nivoa vlasti. Pitanje državne imovine ne može se riješiti jednostarnim mejrima. Građanima RS-a govorim da odluke koje sam donio danas ne umanjuju status tog entiteta. Podvlačim da oba entietta imaju mjesto u Opštem okvirnom sporazumu za mir i to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za djelovanje protiv Ustava BiH. Zakon koji su usvojili vlasti RS-a narušile bi pravnu sigurnost. Osiguravanje pravne sigurnosti i jačanje vladavine prava najbolja je zaštita imovinskih prava.”, kazao je Schmidt.

Dodao je da će svi u ovoj državi dobiti svoj dio.

“Jednostrane odluke ne funkcioniraju ni u porodici, pa tako ni u državi. Sjednite sa svojom braćom i sestrama, pa i sa onima koji vam se ne sviđaju, ali nemojte donositi nezakonite zakone. Ove odluke odmah stupaju na snagu po objavljivanju na stranici OHR-a”, dodao je Schmidt.

Napomenuo je da, ukoliko se odluka ne bude poštovala, da će snositi ličnu odgovornost.

Podsjećamo, jedan od najvažnijih događaja u procesu provedbe mira bio je sastanak PIC-a u Bonnu u decembru 1997. godine. Razrađujući Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, PIC je zatražio od visokog predstavnika da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obveze i Daytonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je prije nekoliko dana Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ovaj zakon je trebao da stupi na snagu u četvrtak.

 – Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine – piše u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku.

Odluka visokog predstavnika stupila na snagu, pročitajte detalje

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je koristeći bonske ovlasti donio dvije odluke. Privremeno je do odluke Ustavnog suda BiH suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, i donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine. 

– Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reperkusije za građane i potencijalne strane investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo – rekao je Schmidt.

Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine u cjelosti možete pročitati OVDJE.

Nalog o obustavljanju primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u cjelosti možete pročitati OVDJE

Related posts

Profesorica iz Birminghama u invalidskim kolicima na ‘Putu istine i sjećanja’: ‘Drago mi je da sam došla u Ahmiće da ispoštujem žrtve’

Editor

Policija pojasnila: Ko i pod kojim uslovima može iz BiH u Neum preko Hrvatske?

Editor

Lijepa strana BiH: Firma iz Posušja svoje radnike častila sa po 1.000 KM

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment