Dopunske škole

Stuttgart: Susreti bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj, zakazani za 17. juli 2022.

Tradicionalna godišnja manifestacija – Susreti bosanskih škola u SR Njemačkoj održat će se u nedjelju, 17. jula 2022. godine, u Stuttgartu, sa početkom u 15 sati, a domaćini će biti dopunske škole Bosne i Hercegovine iz glavnog grada Baden-Württemberga, zaključak je sa sastanka rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH koji je održan jučer, u srijedu 1. juna 2022. godine.

Kako je istaknuto na sastanku, na ovogodišnjim susretima bit će proglašeni najbolji literarni i likovni radovi učenika/učenica za 2022. godinu, a osim programa polaznika/polaznica bosanskih škola u programu će učestvovati i poznati dječiji pisci iz domovine i dijaspore, najmlađi članovi/članice kulturno-umjetničkih društava iz Baden-Württemberga, Hessena i Bavarske, sa kojima Savez ima dobru saradnju.

Analizirajući rad bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj u školskoj 2021/2022. godini, konstatovano je da su djeca i nastavnici/nastavnice obradovani ukidanjem većine mjera zaštite protiv koronavirusa i da se nastava odvija u školskim klupama, a ne online. Kao pozitivan primjer istaknuto je ponovno pokretanje nastave u bosanskoj školi u Calwu koju trenutno pohađa 25 djevojčica i dječaka.

– Posljednjih nekoliko godina izloženi smo i pokušajima destrukcije i instrumentalizacije rada bosanskih dopunskih škola od strane onih koji bi trebali da pomažu njihov rad. Rukovodstvo Saveza i i dalje će učiniti sve da projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti (koji koordinira više od 10 godina) ostane nezavistan, obrazovni projekat u kome će subjekat i predikat i dalje biti djeca, njihova veza sa domovinom – Bosnom i Hercegovinom i učenje bosanskog jezika, nezavisno od toga koja politička opcija i stranka će biti na vlasti u Bosni i Hercegovini, jedan je od zaključaka jučerašnjeg sastanka.

Sve informacije oko manifestacije Susreti bosanskih škola u SR Njemačkoj 2022. godine koja će se održati 17. jula 2022. godine u Stuttgartu, mogu se dobiti putem ove e-mail adrese: savez.bh.skola@gmx.de kao i putem telefona, broj: 0049 1573 815 91 88.

H.H.

Related posts

Tuzla: Objavljen Rječnik frazema bosanskoga jezika

Australija: Međunarodne stipendije Univerziteta Swinburne

Jasminka Jasna Hasanbašić, predsjednica Odbora bh. učitelja u Danskoj: Obrazovanje djece u dijaspori izuzetno je značajno

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment