Pogledi

Sprema li se izdaja države, lične ambicije i politički interes u F BiH ispred bitke za NSRS

banner

Probosanske stranke na putu su da još jednom padnu na testu spremnosti da se zbog budućnosti BiH prevaziđu lične ambicije i međusobni animoziteti. Ovog puta taj test se polaže u RS-u gdje su se kroz Pokret za državu trebale objediniti sve snage kako se zbog rasipanja glasova ne bi opet doveli u situaciju da BiH u NSRS bude svedena samo na zagarantovanu nacionalnu kvotu naroda kojem je zacrtan nestanak na tom dijelu države.

SDP, DF, SDA, Zeleni i Ćamil Duraković kao neovisni kandidat za potpredsjednika RS-a su još uvijek čvrsto na zacrtanom putu. Ostali kalkulišu, a najgore od svega je što se politička trgovina u F BiH opet želi prebiti preko leđa povratnika u RS. Ta trgovina podrazumijeva dogovoranje koalicija u F BiH na račun Pokreta za državu. Jer važnije je osvojiti Kanton Sarajevo, boriti se za stolice u Federalnom i Državnom parlamentu nego kroz NSRS vraćati dostojanstvo prognanih i spašavati državu.

Jasno je da se nekim poslanicima u NSRS omilio mandat, ali nije patriotski stavljati ga ispred bitke da se možda umjesto njega dobije njih više. Zajednički nastup praćen velikom kampanjom u dijaspori trebao bi najmanje udvostručiti snagu u NSRS koja bi trebalo da se bori za državu. Dosadašnji pregovori i kalkulacije NIP-a, i Platforme za progres tome ne idu u prilog. Iza kritike SDA i SDP-a kriju se lični i stranački interesi gdje je bitka za funkciju i poziciju važnija od bitke za državu.

Sa Platformom za progres zapelo je na želji iz ove stranke da Jusuf Arifagić bude potpredsjednik RS-a. U tom pravcu se gura teza o uspješnoj priči bivšeg logoraša koji je postao uspješan privrednik. To bi valjda bez obzira na činjenicu da u dosadašnja dva pokušaja Arifagić nije dobio podršku građana za funkcije na koje se kandidovao da se on potvrdi kao najbolji i jedini kandidat. S tim se vjerujemo neće složiti Ćamil Duraković, koji je za razliku od Platforme za progres spreman pristati na utrku više kandidata pod okriljem Pokreta za državu. To bi u konkretnom slučaju moglo biti rješenje da se pomire razlike jer suštinski ta pozicija i nema preveliki značaj za kvalitet života povratnika.

Veći problem mogao bi biti animozitet NIP-a prema SDA. U želji da bivšim stranačkim kolegama pokaže da je bolji od njih Konaković bi mogao biti spreman minirati projekat Pokreta za državu iako nema velikih izgleda da samostalno osvoji više od jednog mandata, s tim da je i on upitan. Nije tajna da su ambicije NIP-a uglavnom vezane za F BiH i državni nivo i to je legitimno, ali ne po cijenu gubitka moći probosanskih snaga u RS. Antidržavni je pokušaj da se zbog koalicije u Sarajevu i F BiH iz Pokreta za državu pokušaju izvući i oni s početka priče kojima se mandat omilio.

Ako ćemo objektivno, političari iz F BiH bi se trebali zacrveniti jer u ovom trenutku multietničku BiH u RS – u više brani nekoliko Srba nego samoprozvana probosanska politika. U pravu je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Aleksandar Vuković kada kaže da su stali na crtu moćnom neprijatelju. Ostaje pitanje ko je spreman izdati ideju BiH a da nije siguran da će napraviti bilo kakav rezultat u RS-u.

Piše: Ernad Metaj / Patria

Related posts

Ahmed Husagić: Snaga Bosne fokusirana je na buđenje brojne bh. dijaspore a EU nema plan za BiH

Editor

ZAPADE, NA TEBE JE RED: Ne dozvolite da Dodik postane Pušilin, uvedite BiH u NATO!

Urednik BiH Info Desk

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton: Hitno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH

Editor

Leave a Comment