Sport

Švicarska: Generacijski uspjeh FC Bosna ZH-plasman u viši rang

banner

Iako je  cijeli juni u Švicarskoj protekao u zaista nekoliko,   pomena vrijednih događaja, jedna stvar koja  spriječava da se o tome govori u superlativima , vezana je za registraciju birača za Opšte izbore 2022, a sa kojom se nikako ne može biti zadovoljno. Bolje, više i odgovornije  može i mora.  

Sa jedne strane se iskazuje ogromna ljubav prema Bosni i Hercegovini, a sa druge strane jedna velika indolentnost prema samom činu glasanja , a kojim se zapravo,  na najefikasniji način može pomoći domovini!

Kako pomiriti ove dvije krajnosti , kako napraviti sinergiju , kako tu emociju, ljubav, požrtvovanost objediniti i iskoristiti na najproduktivniji način, pitanje je za »milion dolara». Korist, kada bi se ta silna energija na pravi način iskoristila, zasigurno bi  za državu imalo izuzetan efekat.

Intezivne  aktivnosti nekoliko  NVO « Snaga domovine», “Glas za Bosnu”,

«Prosperitett Fond CH «, “ Echo iz Bosne”, “Komisija bijelih traka” kao i mnogih džemata, prevashodno na registraciji birača su za svaku pohvalu.   Gostovanje gospodina Avde Huseinovića  i predstavljanje filma «Atentat na Bosnu» , kao i  promocija knjiga  gospodina Mirnesa Omerovića « Prijedorska matura», i “Zemlja bosansaka”  su događaji koji na senzibilan način uvezuju i zbližaviju dijasporu i maticu.

No , jedan događaj je na  poseban način obilježio ovaj juni 2022 i  zavrijeđuje poseban pomen, , jer su ga  priredili  mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca na sportskom polju.

FC Bosna ZH već 26 godina na najljepši mogući način promoviše ime i slavu svoje domovine u kantonu Zürich. Stotine pa možda i hiljade sportista , kroz pet selekcija , od najmlađih juniora do najstarijih veterana je prodefilovalo kroz ovaj klub i naravno , srcem , dušom i tijelom se identifikovalo sa svojom zemljom. I napokon, ove godine je uslijedio povijesni uspjeh i to , po prvi put plasman u treću kantonalnu ligu. 

Veliko slavlje, euforija, radost popraćena sa pjesmom “Bosnom behar probeharao”  je  nešto, što veže generacije za ovaj klub na koji treba biti ponosan svaki bh građanin, posebno u kantonu Zürich (Cirih).

Ono, što krasi ovu ekipu je kombinacija mladosti i iskustva zatim, sloga , kompaktnost i disciplina. Sa  posebnim poštovanjem se govori o treneru Mariu, inače Italijanu, koji zasigurno ima najveće zasluge za ovaj sportski uspjeh.

Mesud Adilović i Abdulah Dule Svraka

No,  glavni lik ove uspješne priče zove se  Abdulah Dule Svraka,  aktuelni predsjednik kluba i čovjek koji je od prvog dana sa FC Bosnom ZH.

 Prošao je sve selekcije, učestvovao u formiranju raznih selekcija, bio kapiten, trener i uvijek svim svojim bićem uz ovaj klub. Bolju ii  dražu nagradu za svoju dugogodišnju vjernost i prvrženost ovom klubu , zasigurno  nije mogao ni zamisliti.

Naravno, velike zasluge pripadaju svim dosadašnjim igračima, trenerima, članovima Uprave, koji su svih ovih godina bodrili ovaj klub, od prvog predsjednika Harisa Adilovića , preko nekoliko pojedinaca koji su svih ovih 26 godina bili cijelim bićem uz ovaj sportski kolektiv .

Klub se zahvaljuje svim sponzorima , koji su prepoznavali važnost promicanja sporta , a time ii države BiH. Nadati se da će ovim uspjehom porasti i interes za nova sponzorstva i potporu klubu, koji svakako ima velike ambicije u narednoj sezoni. 

Kao pravi vođa i predsjednik kluba , preostaje još Duletu da pozove svoje saigrače i sve saradnike , da se sada registruju za izbore i ostvare još jednu pobjedu za Bosnu.

Mensud Alićušić

Related posts

Slobodan Čobo Janjuš: Moj nemirni duh “krivac” je mog dolaska na Floridu

Urednik BiH Info Desk

Italija: “Grande” Imran Parlić osvojio srebrenu medalju na državnom prvenstvu u veleslalomu

Urednik BiH Info Desk

U četvrtak na Floridi počinje BALKAN SOCCER CAMP

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment