Svijet

Kolokvij na jugu Francuske

banner

Organizacija “Dragi susjedi” upriličuje 13. i 14. jula, u južnom francuskom gradu Avignonu, , kolokvij pod nazivom “Od Sarajeva 1992. do Kijeva 2022.“, uz saradnju Fondacije Worm, web-magazina Mediapart i La Revue de Crieur i La Fonderie.Aktuelni ciklus je nastavak onog, kojeg je Fondacija Worm organizovala u Sarajevu: 30 godina nakon opsade glavnog bosanskohercegovačkog grada, vatreni potop je zahvatio ukrajinsko tlo. Između komšija se razvijaju rasprave o rušenju međunarodnog bratstva i slaganja. Postavljaju pitanja o načinima upotrebe solidarnosti, za pomoć različitostima koje mogu pomoći u prevazilaženju neprijateljstva među stanovništvom Starog kontineta! Prostudirat će se načini proširenja ovih tema na cijelu Evropu koja se svakodnevno suočava s mnoštvom različitih nacionalizama. Kako se suprostaviti njihovoj, ubilačkoj propagandi, konkretnim djelatnostima i akcijama koje moraju započeti, najprije u gradskim četvrtima, pa se proširiti na pokrajine i cjelokupne teritorije brojnih zemalja?! 

Je li historija opsjednutog Sarajeva tako stara i daleka? Gradonačelnici evropskih gradova upućuju pacificki poziv, zahvaljujući inicijativi Benjamine Karić i prve građanke Avignona Cécile Helle. Dodatna obavještenja će dati reporter dnevnog lista “Le Monde” Rémy Ourdan i Emmanuel Wallon.

U avinjonskoj crkvi des Célestines, 13 jula, u 14:30′ će se održati predavanje “Gradski mir: poziv evropskih gradonačelnika”, uz učešće dviju gradonačelnica i novinara Ourdana. Emmanuel Wallon, profesor Univerziteta Paris-Nanterre, će se pobrinuti za animaciju rasprave.

Sutradan, 14. jula u podne, na istom mjestu će historičarka Anne-Marie Thiesse, autorica poznate knjige “Kreacija nacionalnih identičnosti od 18. do 20. stoljeca” iznijeti svoje viđenje problema i njegovog razrješavanja. Nicolas Lebourg, također historičar i koautor djela “Ekstremna desnica u Evropi” će izložiti svoj pogled na sadržaj. U raspravi učestvuje i kontroverzni, glavni urednik “Balkanske poste”Jean-Arnault Dérens. Mediator rasprave će biti Joseph Confavreux, urednik sitea La Revue du Crieur i novinar pariskog web-magazina Médiapart.


Džana Mujadžić 

Related posts

Novi bilans zemljotresa u Izmiru – Poginulo 25 osoba i 804 povrijeđene

Urednik BiH Info Desk

U SAD četvero mrtvih, povrijeđeno najmanje 14 policajaca, Kongres nastavio rad

Editor

SOLIDARNOST GRAĐANA BURLINGTONA SA NARODOM PALESTINE

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment