Svijet

Već drugi dan SAD ne znaju ko će biti 46. predsjednik

banner

Utrka za Bijelu kuću i dalje traje, a ključni momenti će se odigrati u državama Georgia, Arizona, i Pennsylvania, gdje prebrojavanje glasova još traje.

Neki od vodećih američkih medija objavili su da Biden ima 264 elektorska glasa, dok CNN još uvijek drži 253.

Ovo su najbitniji detalji trenutne borbe između dva predsjednička kandidata:
Joe Biden je zabilježio važnu pobjedu u ključnim državama Michigan i Wisconsin, ispunivši obećanje o ponovnoj izgradnji “plavog zida” Demokrata na srednjem zapadu, kojeg je Donald Trump poremetio 2016. godine.

Država Nevada će objaviti više rezultata: Izborni službenici u ovoj saveznoj državi, koji su u srijedu objavili vrlo malo podataka na osnovu oko 200,000 listića, kazali su da će najnovije rezultate objaviti u četvrtak popodne.

Trumpova prednost se smanjuje: Kako se stotine biračkih listića putem pošte i onih u odsustvu prebrojava u Pennsylvaniji, koja je jedna od ključnih, Trumpovo vodstvo se dramatično smanjuje. Slična je situacija u državi Georgija, gdje se Trumpovo vodstvo smanjilo tokom prebrojavanja u srijedu.

Borba je sve napetija u Arizoni: Utrka između kandidata Bidena i Trumpa se zaoštrava i u ovoj saveznoj državi. Bidenovo vodstvo u distriktu Maricopa, koji je najnaseljeniji, je splasnulo preko noći. Državna sekretarica Arizone rekla je za CNN u srijedu navečer da se preko pola miliona glasova tek treba prebrojati, dodavši kako bi prebrojavanje u Maricopi moglo potrajati i nekoliko dana.

Prema CNN-ovim zadnjim projekcijama, konačni ishod će odlučiti prebrojavanje glasova u državama Alaska, Arizona, Georgia, Nevada, North Carolina i Pennsylvania

CNN predviđa kako će Biden dobiti najmanje tri od četiri elektorska glasa u državi Maine, te pobjedu u državama Wisconsin, Michigan, Hawaii, Rhode Island, Minnesota, Virginia, California, Oregon, Washington, Illinois New Hampshire, New Mexico, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Vermont, Delaware, Washington DC, Maryland, Massachusetts, kao i jedan od pet elektorskih glasova u Nebraski.

S druge strane, predviđa se kako će Trump odnijeti pobjedu u državama Montana, Texas, Iowa, Idaho, Ohio, Mississippi, Wyoming, Missouri, Kansas, Utah, Louisiana, Alabama, South Carolina, North Dakota, South Dakota, Arkansas, Indiana, Oklahoma, Kentucky, West Virginia i Tennessee, kao i četiri od pet elektorskih glasova u Nebraski.

Pobjednički kandidat treba osvojiti 270 glasova kako bi proglasio pobjedu.

BHDINFODESK

Related posts

Sutra počinje zimsko računanje vremena

BHD Info Desk Administrator

Nezavisni sud u Londonu: Kina počinila genocid nad Ujgurima

Urednik BiH Info Desk

PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA

Editor

Leave a Comment