Svijet

Austrija: FPÖ traži ostavku ministrice pravosuđa Alme Zadić

banner

Nakon bijega još jednog zatvorenika, ministrica pravosuđa Alma Zadić bila je žestoko kritizirana. FPÖ je sada poziva na ostavku.

Niz nesreća u austrijskom pravosudnom sistemu i dalje ne pokazuje znake zaustavljanja. Nakon što je nekoliko zatvorenika uspjelo pobjeći u novembru, osumnjičeni pristaša Islamske države (IS) uspio je pobjeći u petak tokom internog sastanka u jednoj bečkoj bolnici. Navodno je ozlijeđen i zatvorski čuvar. 19-godišnjak je bio u pritvoru zbog sumnje da je član zločinačke organizacije. Prema medijskim izvješćima, muškarac je uhvaćen u bečkom Floridsdorfu u subotu ujutro.

Sada postoje teške kritike pravosuđa iz FPÖ-a. “Zelenom umiljatom pravosudnom sistemu pod ministricom Zadić sada mora brzo doći kraj prije nego što se dogodi nešto loše. Budući da ova ministrica jednostavno nema zatvore pod kontrolom, mora podnijeti ostavku”, glavni sekretar FPÖ-a Michael Schnedlitz kritikuje rad ministrice pravosuđa Alme Zadić, piše Heute.

“Ova zabrinjavajuća serija nesreća sada postaje izuzetno opasna. Ne samo da islamisti u zatvorima mogu nesmetano komunicirati telefonom i organizirati svoje terorističke aktivnosti, već im je i više nego lako pobjeći. Nadalje, naši zatvori su ‘zahvaljujući’ ekstremnoj imigracijskoj politici, za koju ÖVP snosi isključivu odgovornost, više nego prenatrpani, a zatvorski čuvari su preopterećeni i prilično slabi u smislu osoblja, infrastrukture i finansija”, rekao je Freedom Party emitiran u subotu.

Također se kritizira ukidanje sigurnosnih mjera uvedenih u novembru, poput veza za leđa i pojaseva oko struka. Ta je okolnost dovela do ovog bijega, tvrdi liberalni član Nacionalnog vijeća Christian Lausch. Ministrica je sigurnosni rizik”, zaključio je političar FPÖ-a.

Related posts

Kralj Čarls III čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Njemačka: Stupio na snagu novi Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika

Editor

Sutra počinje zimsko računanje vremena

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment