Film/Tv

Filip Dizdar nagradjen na Festivalu Mediteranskog Filma u Splitu

Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište, naziv je radionce koju su predstavila sredstva javnog obavještavanja iz Hrvatske i Austrije, na Festivalu mediteranskog filma u Splitu. Kulminacija radionice održane od 13.  do 17. juna, bio je Pitching Forum u kinoteci Zlatna vrata.

Svrha i cilj radionice nalazili su se u pronalaženju najuspješnijih  načina usmjeravanja zaposlenika sedme umjetnosti, posebno scenarista i reditelja pa iznalaženja najboljih odgovora o pripremama i predstavljanju projekata, producentima, prodajnim predstavnicima i difuzerima, te gledaocima.

Njemačka producentica Roshanak Behesht Nedjad, ujedno članica Evropske i Njemačke filmske akademije, diplomantica i mentorica starokontinentalno, obrazovnog, producenskog programa/EAVE/-European Audiovisual Entrepreneurs, uspješno je pokrenula i održala radionicu. Bila je i u komisiji, odnosno odlučivačkom timu kao predstavnica Gold films, zajedno sa Dinkom Bozanićem iz UMAS-a i voditeljicom DKE ureda Media Hrvatske, Martinom Petrović. Uručili su podršku od 10 000 kuna, obezbijeđenih od strane tvrtke UJE d.o.o, stalnom partneru Festivala mediteranskog filma u Splitu, kratkom igranom filmu Sama, scenariste ireditellja Filipa Dizdara, u produkciji Benjamina Noaha Maricaka- Dream Incubator Production. Ostvarenje je proglašeno najboljim projektom! Odluku su obrazložili sljedećim riječima:

-Kate je žena koja se udala iz ljubavi. S godinama su ljubav zamijenili tuga i strah. Jednog dana Mirko je ozlijeđen, a Kate napokon pronalazi put do svoje sreće. Kako se Mirkove stare i uvredljive navike vraćaju, Kate više nego ikad odlučuje osloboditi se- ovaj put zauvijekSmještajući priču na mračni dalmatinski otok, sa vrlo malo dijaloga, reditelj želi unijeti napetost ali i atmosferu i inverzivni doživljaj filma. S jedne strane film Sama je inspirisan je istinskom pričom, a s druge će se svidjeti ljubiteljima noir filma, te doprijeti do šire publike.

Svestrani umjetnik

Porijeklom Hercegovac, nadareni sineast je rođen 17. juna 1989. u Zadru. Poznat i rado slušan muzičar, poput starije sestre Natali koja se iz Zagreba preselila u London gdje radi kao terapeut, zajedno s američkim zaručnikom, porijeklom Francuzom. Filip Dizdar je uz osnovno obrazovanje pohađao i školu za pjevanje, te solo klarinet. Kao dječak  učestvovao je u poznatoj emisiji Turbo Limach Show.

Rano razmišlja ostvariti jedinstven spoj filma i muzike. Tek punoljetan takmičio se u Showtime pa snimio prvu pjesmu Za osmijeh tvoj, zajedno sa Baby Dooksom. Već 2009.  godine, s autorskom pjesmom Ljubav na ulazu, nastupa u zvaničnom finalu festivala Večer dalmatinske šansone. Nakon ugovora s diskografskom kućom Menart snima prvi album. Sarađivao je s Ivanom Decakom, Zvonimirom Dusperom, Igorom Ivanovićem, Dinom Šaranom, Aljošom Šerićem ili Antom Perkovićem. Istovremeno se bavi fotografijom pa puni naslovnice mnoštva časopisa, covere albuma ili jumbo plakate. Briljira i u videoprodukciji: snimio je preko 160 videa, reklama i muzičkih spotova.

Džana Mujadžić 

Related posts

“Deset u pola”: U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

Urednik BiH Info Desk

New York: Proglašeni pobjednici bosanskohercegovačkog Film festivala

BHD Info Desk Administrator

“34. Evropske filmske nagrade”: Film “Quo vadis, Aida”, bh. rediteljice Jasmile Žbanić, osvojio tri prestižne nagrade

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment