BiH dijaspora

Uskoro „Dani dijaspore“ u Travniku i veliki koncert Halida Bešlića

banner

Prva kulturno-zabavna i sportska manifestacija „Dani dijaspore“ biće održana u periodu od 31. 07. do 07. 08. 2022. godine u Travniku.

Manifestacija Dani dijaspore se održava u organizaciji Općine Travnik i nevladine organizacije Društvo Lajpcig-Travnik, a obilježit će je brojne kulturno-zabavne i sportske aktivnosti.

Kako ističu organizatori ovom prilikom biće upriličene večeri poezije, promocije knjiga, različite izložbe, koncerti, okrugli stolovi i radionice, kao i brojna sportska takmičenja.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Dani dijaspore Azem Ejubović je kazao kako su brojni stanovnici sa područja općine Travnik kao i cijele BiH  tokom proteklih decenija napustili BiH i svoje utočište pronašli u drugim zemljama, te da je ovo izuzetna prilika za uspostavu saradnje između privrednika, predstvanika kulture, sporta i drugih.

„Veliki dio raseljenog stanovništva još uvijek njeguje vezu prema svom rodnom kraju, te predstavljaju veliki resurs i potencijal za razvoj naše općine i Srednje Bosne“ , istaknuo je Ejubović.

Glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar kazala je da će program manifestacije biti održan na više lokacija na području općine Travnik, te da su se potrudili da osiguraju zanimljiv i različit sadržaj i aktivnosti za sve generacije.

„Svjedoci smo te čudnovate i vječito neraskidive veze čovjeka sa svojom domovinom, stoga želja nam je uljepšati i obogatiti boravak svima onima koji odluče svoj ljetni odmor provesti u Bosni i Hercegovini“,  naglasila je Dizdar.

U okviru prve manifestacije, goste iz dijaspore i domicijelno stanovništvo 04. augusta na stadionu Pirota uz  najpoznatije hitove zabavljat će jedna od najppularnijih muzičkih zvijezda u regionu Halid Bešlić.

Bešlić je istaknuo da mu je veliko zadovoljstvo što će upravo on u okviru manifestacije Dani dijaspore imati čast u Travniku uveličati boravak svima onima koji

 „Sama ideja i priča o domovini i dijsapori mi se sviđa, jer svi naši ljudi koji su vani imaju ogromnu ulogu u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, a ovo je prilika da im se na neki način odužimo i da ih ugostimo na praviu način“, kazaoje Bešlić

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je ovom prilikom istaknuo da je potrebno podizati svijest o tome da je dijaspora dio bh. društva, kao i da je pored ostaloga i  niza različitih sadržaja i pjesma svakako najbolji način za okupljanje.

„Također  ideja je,  s obzirom da zapravo mi nekako pružamo ruku prema dijaspori, a ovoga puta htio bih da mi pružimo ruku njima i da ih na neki način prvo ispoštujemo i osiguramo im jedinstven program gdje će oni biti prepozanti, ali i da im ponudimo određene projekte u okviru kojih mogu biti zainteresirani za eventualna ulaganja , ali  u principu zarade  a ne sadake“, naglasio je Dautović.

Kako je istaknuo na kraju Dautović, koncert  Halida Bešlića je humanitarnog karaktera, a ulaz besplatan, s obzirom da općinska administracija neće prodavati karte nego će uz pomoć privrednika i drugih prikupljati sredstava za nabavku mobilijara novog srednjoškolskog centra u Travniku.

Urednica – Arjana Tafro.

Related posts

Ekspertni tim Bosne i Hercegovine iz dijaspore: Sankcionirajte negatore presuđenog genocida u Srebrenici

Editor

Beč: Uručene nagrade najboljim studentima bh. porijekla u Austriji

BHD Info Desk Administrator

“Centrotrans” otkazao sve linije prema EU i Crnoj Gori

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment