BiH dijaspora

KOSTAJNIČKI BISER U DIJASPORI: FUDBALSKI DIJAMANT PROTKAN DUŠEVNOM DOBROTOM

banner

Najljepši užitak i najveća radost Stojanu Dejanoviću – Ćoli (56), njemačkog biznismena i plemenitog dobročinitelja, jeste taj da pomaže drugima

Kostajničanin Stojan Dejanoći – Ćole u Njemačkoj je od 1989. godine. Trenutno živi u gradiću Speyer, smješten na jugoistoku pokrajine Rheinland-Pfalz.  Sretno oženjen po drugi put. Ima četiri sina, po dva iz svakog braka. Voli neizmjerno svoj zavičaj, Kostajnicu, Unu… Prema procjenama poznavatelja kostajničkih prilika prvi je dobrotvor ovog “Velog Mista”. Bez razmišljanja i kalkulacija spreman je priteći u pomoć svakom.

Poznajem ga s fudbalskih terena. Veliki talenat bio. Zaljubljenik u glavnu sporednu stvar na svijetu. Već kao „pjetlić“ kostajničkog „Partizana“ veoma zapažen po vragolastim potezima. Sredinom osamdesetih prošlog vijeka odveli ga u bosanskomnovsku „Slobodu“ Takmičila se tada u Republičkoj ligi. Brzo je svojim igrama, zalaganjem, izuzetnom požrtvovanošću postao ljubimac bosanskonovske publike. Na utakmicama Novljani oduševljeno pozdravljali svaki njegov potez. No, nije se dugo zadržao u gradu gdje se ljube Una i Sana.  Mogao prijeći u viši rang, ali se odlučio za odlazak u inozemstvo, u Njemačku. I tamo je igrao fudbal u nekoliko liga, a najveći domet mu je bila Treća Savezna. Poznanstvo sa sportskih terena iskoristio je za početak vlastitog biznisa. Menadžment je i vlasnik, već sada poznate firme za montažu visoko i niskotlačnih cjevovoda “Stole”, jer i tako ga prijatelji zovu. Biznis koji je razvio svake godine se poboljšava i uvećava: od broja radnika do profita.

Kostajničkog Ćolu koji je dobrotu upio u djetinjstvu, krasi plemenitost protkana duhovnom toplinom. U predivnom krajoliku, gdje se pruža slikoviti pejzaž turističkoga izletišta Djed i prostranstvo kestenove šume na Balju, a između njih krivuda Una, ljepotica među rijekama, smještena je Ćolina vila s bazenom, botaničkim vrtom i plantažom raznolikog voća. To je na putu kada se iz  centra grada krene prema selu Tavija, blizu Srednjoškolskom centru… Uz jednu, jedinu Unu – izgradio predivnu vlastitu plažu. Stojanovo privatno carstvo upotpuniti će fudbalski teren za mali nogomet, koji se trenutno gradi.

Ćolina vila s bazenom, / F.K.

Moglo bi se kazati da Ćole begovski živi!? Ali je sasvim sigurno da je On Beg dobročinstva. Dovoljno je zaviriti u poslovne knjige sportskih kolektiva i odmah zapaziti da gotovo nema ni jednog kojem Čole nije bio sponzor ili donator. Nedavno je kostajničkom Omladinskom klubu „Fenix“ financijski pomogao da urede i opreme Gradski park u kostajničkoj čaršiji. FK „Partizanu“ nabavio traktorsku kosilicu, pomogao izgradnju ostalih sportskih terena… O pojedincima koje je pomagao, pomaže i potpomagao da se i ne priča. Poslije razarajućeg zemljotresa u našoj Kostajnici nabavio je kamion s kranom kako bi se pomoglo Kostajničanima da što prije saniraju štetu Kamion trenutno služi za potrebe Elektre, Komunalnog, Općine, ali i za Kostajničane, kojima zatreba. I to sve bez naknade, besplatno. Respekt za ovog velikog dobročinitelja sa srcem k´o Himalaji. Fascinanto i očaravajuće je šta želi Ćole učiniti u narednoj godini. Naime, tada kostajnički „Partizan“ obilježava 70 godina postojana i rada. Sav program proslave, koji bi se protezao cijelu godinu, osmislio bi i financijski zaokružio Stojan – Ćole Dejanović. Završna svečanost bila bi internacionalni Malonogometni turnir s velikim brojem ekipa i bogatim nagradama. Za završnu svečanost predviđena je kulturno-zabavna manifestacija s poznatim umjetnicima iz regije. Uz narodno veselje za pamćenje, publici bi besplatno bio osiguran pečeni vol i piće.

Inače, “Ljetna liga” u malom fudbalu postala bi tradicionalana međunarodna sportska manifestacija. Šta bi to značilo za ovaj gradić na sjeverozapadu Bosne? Odgovor, pretpostaviti možete, ali ćete ga dobiti iduće godine!

Ferhat Korajac

Related posts

Šta reći: U protekloj godini čak 53.520 državljana BiH dobilo boravišnu dozvolu u EU

Podrška Španiji iz dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Minhen: Umrežavanje u bh. dijaspori – šta je potrebno uraditi

Editor

Leave a Comment