Pogledi

IGK: Zgroženi smo negiranjem genocida u Srebrenici od strane Zorana Milanovića

banner

Negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Sloveniji je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, čin, opasan za mir i stabilnost u BiH i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Milanovićev potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.

Zgroženi smo njegovim negiranjem genocida. On šalje poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH.

Njegov govor predstavlja zločin i podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Milanovićevo negiranje genocida opominje na novi genocid. Protestujemo protiv toga.

Negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika Hrvatske u prisustvu lidera više država je do sada najveći hrvatski udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, na UN, internacionalne sudove i međunarodni pravni poredak. Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Zato ga pozivamo da se bezuvjetno izvine žrtvama genocida. Zbog Milanovića i sličnih pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim. Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo puteve izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste on ponizio žrtve genocida, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na njegovoj strani.

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjektivitet evropske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se nažalost i danas još više trebamo boriti.

Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina ndvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pozivamo Milanoviča da se prodtuži toj velikoj ljudskoj misiji i da prestane negirati genocid u Srebrenici i državu BiH.

Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Londonski pogled Mostarke Amne Dumpor na predstojeće izbore u gradu na Neretvi

Editor

Balkan u iščekivanju novog njemačkog zakona: Ostajemo bez inženjera, medicinara, zanatlija…

Ono što narod sve jasnije vidi, bošnjački politički lideri u Sarajevu, neće niti žele vidjeti!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment