BiH dijaspora

Novi uspjeh bh. naučnika: Dr. Ervin Sejdić izabran za novog člana prestižnog Kanadskog kraljevskog društva

banner

Bosanskohercegovački akademik/profesor na Univerzitetu u Torontu, Dr. Ervin Sejdić upravo je izabran za novog člana vrlo prestižnog Kanadskog kraljevskog društva (The Royal Canadian Society), objavio je dr. Edhem Čustović.

-Ovo predstavlja još jedan ogroman uspjeh jednog našeg naučnika. Pridružite mi se u čestitkama našem gigantu i velikom prijatelju BiH, Prof Ervinu Sejdiću.

Sejdić je lider u oblasti biomedicinskih uređaja i primjene tehnika umjetne inteligencije (AI), poput mašinskog učenja, u biomedicinskim istraživanjima.

AI i mašinsko učenje nude mogućnost pregledavanja velikih skupova podataka kako bi se razumjeli markeri bolesti. Jedan primjer je serija medicinskih pristupa koje su razvili Sejdić i njegov tim koji analiziraju signale sa nosivih uređaja kako bi se procijenile dvije važne fizičke funkcije: gutanje i hod. Cilj je ublažiti funkcionalne gubitke u ovim područjima koji su uzrokovani starenjem ili neurološkim poremećajima kao što je moždani udar.

Nakon završene postdoktorske stipendije iz rehabilitacijskog inženjerstva na U of T i Holland Bloorview, Sejdić je bio istraživač na Harvard Medical School od 2010. do 2011. godine, specijaliziran za gerijatriju. Pridružio se Swanson School of Engineering Univerziteta u Pittsburghu kao član fakulteta 2012. godine, primio je mandat 2017. godine, a zatim se vratio na U of T Engineering 2021. Pored svoje fakultetske pozicije u ECE, on drži istraživačku katedru u AI za zdravlje ishoda u Općoj bolnici North York.

Sejdićevo istraživanje rezultiralo je sa više od 160 časopisnih radova i 40 konferencija, te nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama. Podnio je 10 patenata i dobio je više od 8 miliona dolara za finansiranje istraživanja od Nacionalnog instituta za zdravlje, Nacionalne naučne fondacije, Vijeća za prirodne nauke i inženjerska istraživanja Kanade, kao i industrijskih partnera.

Lider u svojoj istraživačkoj zajednici, bio je urednik područja IEEE Signal Processing Magazina, najviše ocijenjenog časopisa u području obrade signala, i glavni urednik Biomedical Engineering Online.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je 2016. godine Sejdiću uručio Predsjedničku nagradu za ranu karijeru za naučnike i inženjere, najveću čast koju je američka vlada dodijelila istraživačima u ranoj karijeri. 2017. godine dobio je nagradu Nacionalne naučne fondacije CAREER Award.“

Profesor Sejdić je napravio izuzetan napredak u primjeni AI i mašinskog učenja kako bi unaprijedio biomedicinska istraživanja”, rekao je Christopher Yip, dekan Fakulteta primijenjenih nauka i inženjerstva. “On je izvanredan dodatak Kraljevskom društvu Kanade na koledžu novih naučnika, umjetnika i naučnika i čestitam mu na ovoj prestižnoj časti.”

Čestitke prijatelju na ovom uspjehu. Ponos si Bosne i Hercegovine – napisao je Čustović.

Related posts

Uspješni Banjalučanin sa adresom u Beču Samir Heralić širi biznis: Na sve načine pomažem domovini

Editor

Dva kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine ulaze u njemački Bundestag

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne) leti 46/ 205: CVIJET ZA BINIAM I ANNU ULLA-BRIT

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment