BiH dijaspora

Violončelista Vedran Smajlović nakon više od 26 godina, u sarajevskoj Vijećnici ponovo zasvirao čuveni Adagio

Vedran Smajlović, slavni bh. violončelista, ponovo je, nakon više od 26 godina, u sarajevskoj Vijećnici uzeo violončelo i zasvirao čuveni Adagio.

Fotografija na kojoj Smajlović u spaljenoj i razrušenoj Vijećnici svira violončelo postala je jedan od simbola otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Obišla je svijet šaljući snažnu poruku o ratnom razaranju i urbicidu.

Prije dva dana su u Vijećnici Smajlovića dočekali dogradonačelnik Ivica Šarić i njegov dugogodišnji prijatelj akademik Abdulah Sidran. Šarić je Smajloviću uručio i zlatnik Grada Sarajeva.

„Dirnut sam dočekom. Nisam godinama svirao violončelo. Ono što smo ovdje doživjeli je nezaboravno. Trčali smo da spasimo knjige iz Vijećnice koja je bila u plamenu. A, slika je nastala nekako spontano. I dalje ima veliku snagu, iako je danas sve drugačije. Ovdje vidim sada život“, rekao je Smajlović.

On je izrazio zadovoljstvo što se ponovo našao u Vijećnici u kojoj je, kako je rekao, posljednji put bio na otvaranju obnovljenog objekta 2014. godine.

„Zahvalan sam na ovom dočeku. Zaista, ovo je emotivno za sve nas. Srećom, kulise za novu fotografiju su drugačije“, dodao je slavni umjetnik koji  je svirao u dvoranama širom svijeta.

Dogradonačelnik Šarić je istaknuo kako je s radošću dočekao prijatelja, evocirao uspomene te razgovarao o snazi i ulozi Vijećnice u kulturnom životu.

„Iza nas su teške godine, bili smo tu i preživjeli ih. Htjeli smo dočekati našeg gosta i na izvjestan način ponovo poslati, sada pozitivnu poruku iz obnovljene Vijećnice“, rekao je on.

Susretu u Vijećnici prisustvovao je i akademik Sidran, koji je naveo kako se radi o vrlo važnom trenutku i značajnom događaju za Grad i Vijećnicu.

Vedran Smajlović dugi niz godina živi u Sjevernoj Irskoj.

BHDINFODESK

Related posts

Beč: Ponovo uhapšen Nedžad Balkan

Urednik BiH Info Desk

VELIKA BRITANIJA: CENTRALNA ONLINE KOMEMORACIJE ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

Editor

Munchen: KUD Bosančica uz proslavu Dana državnosti obilježio sedam godina postojanja

Leave a Comment