BiH dijaspora

Sarajlija Adnan Hodžić deset godina radi u kineskoj kompaniji u Xiamenu

banner

Sarajlija Adnan Hodžić jedan je mnogih Bosanaca i Hercegovaca koji svoju karijeru i živote grade pod okriljem onoga što zovemo dijaspora. Ipak, nije riječ o “klasičnoj” dijaspori, već o kineskoj, dakle zemlji koja nije prva na listi prioriteta i interesa, bar što se tiče zemalja u regiji.
Posljednjih 10 godina zaposlen je u jednoj kineskoj kompaniji u Xiamenu, na poziciji International Sales Manager.

Put u daleku Kinu odveo ga je spontano kada je studirao u Turskoj. Prijavio se kao prevodilac na sajmu u Izmiru koji je ujedno jedan od najveća tri na svijetu u polju industrije kamena, gdje je upoznao svog budućeg direktora.

Sve je krenulo nakon završene Srednje ekonomsku školu u Vogošći. Uvijek je želio da studira ekonomiju, a studiranje van svoje zemlje donijelo mu je mnoge prednosti.

– To vrijeme mi je puno značilo jer sam otkrio kojim putem želim da idem. Također, tokom školovanja u Turskoj stekao sam mnogo prijatelja iz različitih zemalja sa kojim sam i danas u kontaktu, započinje Adnan svoju priču za portal Akta.ba.

Govoreći o odlasku u Kinu i samim počecima, kaže da su bili teški jer je sve bilo drugačije – od hrane, klime, običaja, pa do radnih navika. Uzimajući u obzir veličinu i grandioznost ove najmnogoljudnije zemlje svijeta, najteži je bio sam početak i privikavanje da drugu sredinu.

– Ipak, imao sam punu podršku firme i kolega i za nepunih godinu dana vrlo brzo napredovao, priča on.

Na pitanje da li je bilo teško postati dijelom ovako velike priče i koliko mu je rad u ovoj kompaniji pomogao da profesionalno napreduje, Hodžić navodi da mu je prije svega omogućio da spozna kako stvari funkcionišu u svijetu internacionalne trgovine, pogotovo u Kini koja je najveći izvoznik i uvoznik kamena na svijetu.

– Svugdje u svijetu, a pogotovo u Kini se cijeni uspjeh, tako sticajem okolnosti, napornim radom koji nije baš bio tipičan kineski stil, uspio sam u svom cilju,

Radeći u kineskoj firmi koja se bavi izvozom mermera za cijeli svijet, uspostavio je saradnju i sa nekoliko bh. firmi koje se bave uvozom kamena na veliko.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da radim sa njima. Osim odnosa prodavac – kupac, gradimo i prijateljske odnose jer dolaze iz moje zemlje koju nažalost ne cijenimo koliko treba u zadnje vrijeme, ističe on.

Kako kaže, u kontaktu je i sa ostalim Bosancima i Hercegovima u Kini.

– Imamo grupe gdje razmjenjujemo informacije i neke zanimljive događaje, većinom su to mlađi stručnjaci koji su treneri košarke, fudbala ili predaju engleski, kaže on.

Svoj rodni grad posjeti nekoliko puta u godini, a u narednom periodu će više razmišljati o pokretanju biznisa u svojoj zemlji u kojem će primijeniti stečeno znanje i iskustva.

Zbog sve većeg egzodusa bh. stanovništva, mišljenja je da su potrebne korijenite promjene.

– Mi smo vrlo bogata zemlja samo to ne vidimo od mnoštva problema i prepreka koje imamo svakodnevno. Sa vrlo malim ulaganjem i dobrim ekonomskim planom, to se može promijeniti vrlo lako. Čvrsto vjerujem da se ekonomija može pokrenuti jer je ona jedini motor svake uspješne države, smatra Hodžić.

Kada ne radi, Adnan u slobodno vrijeme vodi jednostavan život. Nakon završenog radnog vremena, pretežno vozi biciklo ili ode do teretane, pogleda neki film, a tu i je i neizostavan mali nogomet koji igra za Amoy United u Xiamenu.

Njegov moto je red, rad i disciplina i da u životu nikad ne treba odustajati.

– Ako želite uspjeh, morate da radite naporno svaki dan i da ne odustajete od svojih ciljeva, zaključuje Hodžić.

Related posts

NAŠA BOSNA: List građana Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj

Editor

Bliže se izbori: Građani BiH koji žive u inostranstvu moraju biti uključeni u sve procese koji se tiču upravo njih

U Haagu obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Editor

Leave a Comment