Dopunske škole Govor zemlje moje

“Preporod” traži od vlasti RS da učenicima omogući obrazovanje na bosanskom jeziku

banner

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” upozorava da su učenici Bošnjaci u Republici Srpskoj i ove školske godine, kao i prethodnih, uskraćeni za pravo na obrazovanje na vlastitom, bosanskom jeziku.

Ističu da je bosanski jezik neosporna lingvistička, kulturna i historijska činjenica i da nema potrebe iznova je dokazivati, budući da je činjeničnost bosanskog jezika poznata i onima koji ga uporno negiraju.

Također, naglašavaju da je pravo na maternji jezik, a posebno na obrazovanje na maternjem jeziku, neotuđivo ljudsko i građansko pravo koje je garantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, kao i relevantnim zakonskim propisima te brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama.

– Bosanski jezik u RS negira se isključivo iz političko-ideoloških i nacionalističkih razloga te u smislu antikulturnog i anticivilizacijskog nasilja političke i demografske većine nad manjinom. Posebno je nedopustivo, ali i krajnje amoralno i okrutno da se ovo retrogradno i agresivno nasilje vrši nad najslabijima, djecom iz povratničkih porodica u RS, koja se tako na najgrublji i najružniji način diskriminiraju – navodi se u saopćenju.

BZK “Preporod” traži prije svega od Vlade RS da napokon prestane s praksom negiranja bosanskog jezika, a naročito u obrazovanju, u skladu s Ustavom i zakonom, brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama, ali i elementarnim kulturnim i civilizacijskim normama i tekovinama, saopćeno je.

Related posts

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji, nagrađuje najbolje studente bh. porijekla koji studiraju na austrijskim univerzitetima

Urednik BiH Info Desk

Amela Isanović, profesorica koja u Švedskoj predaje bosanski jezik

Urednik BiH Info Desk

Poziv na zajedničku aktivnost za svu djecu osnovnoškolskog uzrasta u Švedskoj

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment