Dopunske škole

“BeBosnian”, otvara školu bosanskog jezika za djecu nastanjenu u Nechâtelu (Švicarska)

Bosanskohercegovačka organizacija u Švicarskoj “BeBosnian” podijelila je pozitivne vijesti za naše građane u ovoj državi

Bosanskohercegovačka organizacija u Švicarskoj “BeBosnian”, otvara školu bosanskog jezika za djecu nastanjenu u Nechâtelu (Švicarska).

Nastava za mališane bh. porijekla počinje u januaru 2022. godine, a održavat će se na Collège de la Fontenelle u Cernieru.

Cijena pohađanja škole bosanskog jezika iznosit će 60 CHF (cca 108 KM), ukoliko upisujete jedno dijete, a 40 CHF (cca 72 KM) od upisa drugog djeteta iz jedne porodice. 

Dobrodošla su i djeca koja žive u drugim općinama, gradovima ili kantonima u Švicarskoj, a razred će se formirati ukoliko se bude mogla napraviti grupa od minimalno osam učenika.

Krajnji rok prijave djece u bosansku školu u Nechâtelu je 29. oktobar 2021. godine, a prijaviti se možete putem ovog linka.

Inače, Neuchâtel je proglasio bosanski jezik “matičnim jezikom” kantona i odobrio organizaciji “BeBosnian” da predaje bosanski jezik u školama.

– To znači da je bosanski jezik dio “matičnih jezika” kantona Nechâtel, istom mjerom kao italijanski, španski ili portugalski jezik. Bosanski jezik je od sada dio programa osnovne škole i časovi mogu biti u sklopu sedmičnih rasporeda učenika. Također, direktori škola trebaju obezbijediti razred za nastavu bosanskog jezika ako to asocijacija “BeBosnian” bude zahtijevala. Samim time, učenici će imati ocjenu “bosanskog jezika” u đačkim knjižicama na kraju školske godine, objasnila je Mirela Mujić iz organizacije “BeBosnian”.

BEBOSNIAN

Inače, organizacija “BeBosnian” osnovana je 2019. godine, od kada održava i jača bosanski duh, kulturu i tradiciju u Švicarskoj. Područje djelovanja proteže se od umjetnosti do maternjeg jezika, ličnog razvoja i napretka, s naglaskom na bilateralne poslovne ideje i projekte između Bosne i Hercegovine i Švicarske. Osnovna ideja i cilj udruženja je pružiti priliku ljudima iz Bosne i Hercegovine da učvrste svoje prijateljstvo i kontakte u ovoj zemlji.

MojaBiH

Related posts

Bošnjački Islamski Centar Hamilton – Bosno i Hercegovino – Sretan ti Dan državnosti!

BHD Info Desk Administrator

9. FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA

BHD Info Desk Administrator

Ministar Hadžović održao sastanak s članicom Udruženja bh. učitelja u Danskoj

Editor

Leave a Comment