BiH dijaspora

IGK svim relevantnim osobama poslao peticiju za zaustavljanje propagandnog filma o bh. entitetu RS

banner

 Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu RS sa više od 27, 000 potpisnika gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske Unije.

Uz peticiju poslano je i popratno pismo. U pismu koga je potpisao Emir Ramić, direktor IGK, između ostalog piše:

“Šaljemo vam peticiju sa potpisima više od 27,000 potpisnika iz 67 država svijeta. Potpisnici javno izražavaju duboku zabrinutost zbog filma bivšeg novinara Sputnjika i voditelja Rusija Danas, srpsko kanadskog reditelja Borisa Malagurskog, “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

Negacija genocida, odnosno negacija države BiH je ovjerena ovim filmom. To je još jedan udarac od takozvanog civilizovanog svijeta na žrtve najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici. Film  je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođaća agresije i genocida u BiH.  Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida u BiH i daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj Velika Srbija na račun uništenja države BiH. Filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

BiH, Evropa i svijet, puni preživjelih žrtava i svjedoka strašnih zločina, zaslužuju mnogo bolje od ovog filma. Kako se žrtve mogu nadati istini i pravdi pored autora poput Borisa Malagurskog, autora  u kome je poražena ljudskost, koji nastavlja zločinačku tradiciju Srpske akademije nauka, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog udruženja književnika, revidirajući historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu u cilju izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje Velike Srbije koja još nije poražena.

Zato će svaka premijera ovog filma ostati zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji čovječanstva.

Film promoviše negiranja genocida u Srebrenici kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja, promoviše ideju Velike Srbije, koja neprekidno rastura BiH i pokušava svim sredstvima da pokaže da je BiH jedna neuspjela država, promoviše osamostaljenja entiteta RS i njegovog ujedinjenja sa Srbijom.

Pozivamo vas na buđenje u poremećenom svijetu koji razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom. Postanite svjesni položaja u kojem se nalazimo, da tražimo putove izlaza, da u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog”

.Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Poštovani bh. građani obilježite i čestitajte praznik ambasadorima BiH, koji su odbili obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

Evropa vraća hiljade građana koji su došli iz BiH da traže azil

London: Profesor Ahmed Kovačević dobitnik prestižne nagrade Kraljevskog instituta mašinskih inžinjera Velike Britanije

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment