BiH dijaspora

Bosnia International: Inicijativa za odlikovanje spasioca iz Bosne i Hercegovine

banner

Ovim putem obavještavamo javnost o inicijativi koju je Predsjedništvu BiH dana 13.02.2023 dostavilo Bosnia International, bh udruženje iz Njemačke, čija je svrha afirmacija Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou te izgradnja integrativnijeg odnosa BH dijaspore i same Bosne i Hercegovine.

Inicijativa se odnosi na odlikovanje spasioca iz Bosne i Hercegovine koji su trenutno aktivno pomažu u spašavanju ljudskih života u Turskoj nakon stravičnog zemljotresa. Udruženje smatra da su svi pojedinci iz Bosne i Hercegovine koji su uključeni u spasilačke misije u Turskoj pokazali najbolju sliku Bosne i Hercegovine i zaslužuju da njihov nesebičan angažman bude nagrađen na najadekvatniji način i na najvišem nivou u Bosni i Hercegovini.

Po našim saznanjima, Zakon o odlikovanjima Bosne i Hercegovine iako je već duže vrijeme na snazi još nikada nije korišten, tj. do sada niko nije odlikovan navedenim odlikovanjima.

Smatramo da je ovo izvanredna prilika da u cilju zajedničkog priznavanja herojstva svih pojedinaca koji su u sklopu civilnih zaštita entiteta i kantona, te gorskih službi otišli u Tursku iste odlikujemo Ordenom Bosne i Hercegovine, te na taj način pokažemo poštovanje cijele države prema njima i njihovom angažmanu.

Nadamo se da će ovu inicijativu članovi Predsjedništva BiH uzeti u razmatranje i da će se pojedincima koji su uključeni u spasilačke misije u Turskoj dodijeliti Orden Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

Bosnia International

Predsjednik

Ernad Deni Čomaga LL.M. mult.

Related posts

Italija: Naida Kulenović ponosna vlasnica British School u Centou

Editor

Birmingham: Na Ahiret preselila jedan od simbola “bošnjačke majke” – Hadži Ramiza Durić

Urednik BiH Info Desk

Salzburg: Još uvijek se traga za ubicom Samira Salkića

Leave a Comment