BiH dijaspora

Letovi iz Tuzle će biti na pet evropskih destinacija reducirani, a za Istanbul suspendirani

banner

Aviokompanija Lumiwings će najvjerovatnije zbog loše prodaje karata suspendirati svoje letove za Istanbul koji su trebali startati 5 marta , trenutno je da se na web stranici ne mogu kupiti karte za letove prema ovom gradu. Izvjesno je da će linija iz Tuzle za 5 evropskih destinacija biti reducirana sa dva leta na jedan let sedmično.Od 18 decembra prošle godine grčka aviokompanija dva puta sednično leti iz Tuzle za švedske gradove Stockholm I Halmstadt, nizozemsku Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg. Wizz Air iz Tuzle leti i za Dortmund i Memmingen u Njemačkoj i Basel u Švicarskoj.

Prema riječima Dževada Halilčevića, direktora Međunarodnog aerodrome Tuzla (MAT) , činjenica je na 5 uspostavljenih linija Lumiwings nije na očekivanom nivou.Jedina linija koju smo imali i put je Stockholm, a ima najslabiju popunjenost.Zahtijeve za put u Istanbul imamo godinama, a tokom 20-tak dana letova prodato je više od 120 karata. Bez odziva putnika linije ne mogu dugoročno opstati. Ukoliko se prodaja karata ne poboljša , realno je da Lumiwings uvede jedan umjesto dva polaska sedmično kada je u pitanju pet evropskih odredišta, ističe Dževad Halilčević , te dodaje da u slučaju Istanbula , Lumiwings će morati da suspendira letove do 31 marta jer će u protivnom imati velike gubitke.

Turistička zajednica TK početkom februara objavila je poziv za aviokompanije koje žele za postojeće uvesti nove linije sa Međunarodnog aerodrome Tuzla i Lumiwings je bila jedina koja se prijavila.Sada će uslijediti javni poziv sa utvrđenim kriterijima za subvenciranje aviokompanijama.Sve je ovo posljedica nedostatka aviona na tržištu, veća potražnja od ponude, a koje idu tamo gdje mogu ostvariti najveći profit, ističe Halilčević.

Duška REBIĆ

Related posts

Iskreno se nadamo da je Građanska inicijativa “Klub 100 – Plus” svojim višegodišnjim aktivnostima doprinijela donošenju jedne ovakve zrele odluke

Editor

U dijaspori živi oko dva miliona osoba iz Bosne i Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

Online format: Biznis forum bh. dijaspore okupio 200 učesnika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment