BiH dijaspora

Putovanje sa “Danima Balkana” kroz kulturološke labirinte Jugoistočne Europe

banner

Na svečanom otvaranju “Dana Balkana” 01.03. 2024., koje će se održati u jednoj od najveličanstvenijih sala u Minhenu u “Altem Rathaus-u”, očekuje se prisustvo ambasadora Bosne i Hercegovine Damira Arnauta i konzulice Generalnog konzulata u Minhenu Biljane Lukić.  Kao i uvijek manifestacija „Dani Balkana“ zajedno sa udruženjem „Pomoć od čovjeku čovjeku“, uz prmociju Balkana, svesrdno promoviše i podržava i Bosnu i Hercegovinu. 

“Dani Balkana” 2024. godine. održat će se u periodu od 01.03. do 06.07.2024. godine donoseći, kao i uvijek do sada, bezbroj zanimljivih i primamljivih sadržaja i tema. Tema ovogodišnje manifestacije “Dani Balkana” je: “Balkan i Europska unija – toksična veza?”.

Da bi ste saznali u kojoj je mjeri ta toksičnost uistinu prisutna, i da li postoji mogućnost prelaska u neku drugu dimenziju, posjetite “Dane Balkana” i otkrijte zajedno s nama mistične tajne ovog poluotoka.

“Dani Balkana”, manifestacija koja se već dugi niz godina održava u Minhenu, pod pokroviteljstvom organizacije “Pomoć od čovjeka čovjeku” (“Hilfe von Mensch zu Mensch”) i ove godine pod voditeljskom palicom direktorice i organizatorice same manifestacije gospođe Sadije Klepo donosi bezbroj zanimljivih, uzbudljivih a možda i intrigantnih tema i sadržaja. Uglavnom, zahvaljujući širokom spektru sadržaja koji se, u sklopu same manifestacije, nudi, od filmskih projekcija do pozorišnih predstava, od literarnih večeri do političkih diskusija, od kulinarskih ponuda do plesa i muzike, niko neće biti izostavljen.

Sama tema ovogodišnje manifestacije “Balkan i Europska unija – toksična veza?”, golica maštu i poziva na razmišljanje. Temi će se pristupiti sa različitih aspekata, kako kroz akdemske debate i kulturne dijaloge tako i kroz simpozije, ples i glazbu.

Svečano otvaranje “Dana Balkana” 2024. godine zakazano je za 01.03.2024. godine u jednoj od najljepših sala u Minhenu u “Altem Rathaus-u”. Očekuje se prisustvo ambasadora Bosne i Hercegovine Damira Arnauta i konzulice Generalnog konzulata u Minhenu Biljane Lukić. 

Naravno, kao i svake godine, “Dani Balkana” će dati mogućnost i drugima da se prezentuju i pokažu Europi a i svijetu, bar mali dio Balkana.

Posebnu priliku za to imaju već 02.03.2024. godine, kada će biti održan nadaleko poznati “Balkan bazar”.

Folklorni ansambli, bogata kulinarska ponuda, prezentacija ručnih radinosti donosi kroz “Balkan bazar” svim ljubiteljima balkanske kulture i tradicije potpunu mogućnost uživanja.

07.03.2024. godine očekuje nas “Balkan-Talk”, događaj koji je osmišljen kao mogućnost da se razmjene mišljenja i ideje o temama koje se tiču Balkana i njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ono sto sa sigurnošću znamo jeste da će diskusije biti živahne i inspirativne.

Međutim, kao i uvijek, ne smije nedostajati kulture i umjetnosti, tako da nas 08.03.2024, za Međunarodni dan žena, očekuje pozorišna predstava “Kad bi bio pametan poludio bi”, koja će, svakako, izazvati oduševljenje među publikom jer u svojoj orginalnosti nosi snažnu poruku.

Odmah sljedećeg dana, 09.03.2024. godine, planiran je “Dan literature”, koji će predstaviti ljubiteljima pisane riječi neke nove pisce i književna djela.

“Dani filma”, u periodu od 11.03 do 14.03.2024. godine, donose filmove sa balkanskom tematikom, te daju mogućnost da se predstavi bogatstvo filmske scene sa prostora Balkana.

Pored svega navedenog “Dani Balkana” 2024.g. donose i koncerte, simpozije kao i druge sadržaje, ali i ono što je najbitnije od svega, donose druženje, upoznavanje, prezentiranje Balkana i njegove kulture, a sve to sa ciljem boljeg razumijevanja i uspješnije suradnje između naroda Balkana i Europske unije.

Manifestacija “Dani Balkana”, kao što je već navedeno, održava se pod pokroviteljstvom dobrotvorne organizacije “Pomoć od čovjeka čovjeku”, ali i uz podršku „Odjela za umjetnost i kulturu Grada Minhena“, kao i gradonačelnika samog Minhena, gospodina Dietera Reitera. 

Za sve detalje o programu i događajima, posjetite službenu web stranicu manifestacije “Dani Balkana” (“Balkantage”).

 Ova manifestacija je prilika za sve da dublje urone u bogatstvo raznolikih kultura Jugoistočne Europe kao i da se aktualizira njihova raznolikost ali i složena veza s Europskom unijom.

Budite i Vi dio veze sa Balkanom, ali ne one toksične!

Emina Jusufović

Related posts

U Puli održan mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Copo Sejo

Travnik otvorio svoja vrata dijaspori

Editor

Edin Hasanović će opet moderirati dodjelu Njemačke filmske nagrade

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment