Sport

Ima 15 godina i visok je 218 cm: Ko je Namik Muratović koji nosi dres Bayerna?

banner

Kada sa 15 godina izrastete do 218 centimetara, a pri tome igrate košarku, onda vam stručnjaci predviđaju blistavu budućnost.

Jedan takav dragulj nosi dres Bayerna. Zove se Namik Muratović i procjene su da će u budućnosti ispričate mnoge lijepe košarkaške priče, kako na parketima u Evropi, tako i u NBA. Na talentovanog centra prvi je ukazao kolega Nermin Bise, svojevrsni “lovac na talente”, koji je blistave karijere predvidio i Hasanu Salihamidžiću i Lani Pudar.

Muratović je član U-16 i U-19 ekipe bavarskog giganta, nastupao je za mlađe selekcije Luksemburga, a ima i bh. državljanstvo.

Namik je rođen u Luksembugru 1. februara 2008. godine, ali je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Otac Mervan je iz Sarajeva, a kazao je kako bi volio da mu sin bude uspješan sportista, da zaigra u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, ali da prije svega bude dobar čovjek.

– U Sarajevu je svaka mahala imala koš. Ja sam sa Aneksa, imali smo i mi koš, ali ja se ne mogu pohvaliti da sam negdje igrao košarku. Ali volio sam košarku, pratio utakmice, navijao… I ja sam prepoznao u njemu potencijal. Još od malih nogu, imao je korpu za igračke i on bi iz daljine bacao igračke u korpu. Vidio sam da ga to privlači. I kada bi mu na TV pustio neku utakmicu, on bi se smirio i gledao bi košarku – priča za Faktor otac košarkaša Bayerna dodavši:

– Kada je imao osam godina, već tada je bio natprosječno visok u odnosu na svoju generaciju. Odveo sam ga u najbliži klub da se igra i druži sa djecom, da osjeti čari dvorane. Vodio sam ga dva puta sedmično na treninge do njegove desete godine. Onda smo počeli malo ozbiljnije raditi, otišli smo u jedan ozbiljniji klub. Tada smo upoznali Predraga Čavora (bivši profesionalni košarkaš iz Crne Gore koji sada radi kao trener) koji ga objeručke prihvata. Svaki trening sam bio sa Namikom.

Noću sam radio kao taksista, da bih danju bio s djetetom. Pratio sam ga na treningu, utakmice, raznorazne kampove… Pazili smo i na ishranu. Majka mu je sve to spremala, a pazili smo da ne jede brzu i nezdravu hranu. Bilo je dosta ljudi koji su govorili “što se džaba trošiš”. Ja sam im rekao gledajte vi svoga posla. Taj trud je dao rezultat, a Namik je u Bayernu.

Muratović (broj 15)

Zanimljivo je i kako je došao do bavarskog giganta.

– Ne što je moje dijete, ali je natprosječno inteligentan. Sam je napravio CV i to poslao u klub. Napisao svoje performanse, napravio videosnimak i to poslao u Bayern. Tada je već mogao da zakuca, dvokorak, tehniku… Kada je on njima to poslao, automatski su se javili i odmah je otišao u minhenski klub. To je bilo ljetos – priča Muratović senior.

Sa Bayernom je potpisao ugovor na šest godina, igra za U-16 i U-19 ekipe, a bolje se snalazi u u starijoj uzrasnoj kategoriji, gdje je ekipa zrelija, gdje se više igra timska košarka. Živi u kampu njemačkog kluba, a redovno ide u školu.

– Živi u Bayernovom kampu, sa ostalom djecom. Ujutro ide u školu, ima redovnu nastavu u Minhenu, jer govori nekoliko jezika, njemački, francuski, engleski, luksemburški. Poslije škole ima gimnastiku i treninge. Dva puta sedmično ima timske treninge, a sve ostalo su individualni. Cijeli dan mu je popunjen i ima neke obaveze, sve do 21 sat navečer. Ima svog individualnog trenera, tu su i doktori, fitness treneri, nutricionisti… Sve što treba – zaključio je Mervan Muratović.

Mervan i Namik Muratović (Privatni album)

Izvor: Faktor | Ima 15 godina i visok je 218 cm: Ko je Namik Muratović koji nosi dres Bayerna?

Related posts

Naš bodybuilder Mirnes Husanović dio je svjetske elite: Zovu ga bosanska Godzilla

BHD Info Desk Administrator

Evo gdje možete gledati utakmicu između Luksemburga i Bosne i Hercegovine

Editor

Semjon Milošević: Na Balkan Soccer Camp-ovima otkrili smo 30 talenata iz Amerike

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment