Religija

Završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija: Obnovljena i Arnaudija džamija, poznat datum otvaranja

banner

Svečano otvaranje Arnaudija džamije planirano je za 4. maj ove godine kada će ovaj sakralni objekat otvoriti svoja vrata za vjernike i posjetioce, a prema riječima muftije banjalučkog Ismaila Smajlovića, džamija je spremna za otvaranje.

Kako je istakao muftija Smajlović, otvaranjem Arnaudije biće završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

“Gradnja Arnaudije pokazuje širinu, a unutar džamijskog zdanja sadrži toplinu za ljudska srca. Arnaudija je jedna od tri znamenite banjalučke džamije koje imaju posebnu vrijednost. Ako ‘preskočimo’ period vladavine rušilačke svijesti koja je poravnala sve džamije u Banjaluci, s Arnaudijom možemo otvoriti svijetlu stranicu banjalučke ljepote koje ovdje ima u izobilju, od čiste vode rijeke Vrbasa, prirodnog zelenila, grada svjetlosti i drugih prirodnih ljepota u koje se ljudski rod treba i zagledati i ogledati jer bi to mogao biti pravac za ugodniji život“, rekao je on.

Istakao je da su se u obnovu Arnaudije uključili čestiti građani Banjaluke, državni organi koji su dali potrebne dokumente za gradnju, graditelji i donatori koji su finansirali obnovu.

“S radošću mogu kazati da je Arnaudija spremna za otvaranje. Predstoje određene radnje kako bi bilo sve spremno za 4. maj 2024. godine u okviru obilježavanja Dana džamija i džemata, odnosno Dana vakufa u Islamskoj zajednici”, kazao je on.

Takođe, banjalučka medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” ove godine ispratiće prvu generaciju učenika, što će pored otvaranja Aranudije, biti veliki događaj za Muftijstvo banjalučko.

“Radostan sam što je mladost medrese prihvaćena u Banjaluci i to je dodatno bogatstvo i ukras koji ohrabruje čestite osobe. Medresa kao obrazovna ustanova se etablira i njeni učenici su se na primjeren način integrirali, sada predstoji promocija stečenih znanja kroz studij i druge mogućnosti za svršenike, a rukovodstvo da otvori saradnju sa srodnim obrazovnim centrima u Banjaluci i šire. Svakako, vrijedno pažnje je razumijevanje državnih organa koji su dali potrebna odobrenja za rad i građane Banjaluke koji su prihvatili učenike u svoje okrilje”, istakao je muftija Smajlović.

MINA

Related posts

Kontraverzna Ibrahimovićeva božićna čestitka najviše odjeka imala u Hrvatskoj

Urednik BiH Info Desk

Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Editor

Popularna pjevačica u drugačijem izdanju za ramazan: Ovom mjesecu se posebno radujem

Editor

Leave a Comment