BiH dijaspora

Prozor-Rama: Otkriven spomenik gastarbajterima

banner

Proteklog mjeseca u Prozor-Rami svečano je otkriven spomenik “Ramski gastarbajter” autora Petra Dolića, koji je posvećen onima koji se teškim radom daju i žrtvuju za porodicu i zajednicu.

Spomenik su simbolično otkrila dva najstarija živuća gastarbajtera u Prozor-Rami Ante Bilić i Ivan Sabljo. Prigodnim riječima obratili su se književnik Ivan Lovrenović, autor djela Petar Dolić te načelnik općine Jozo Ivančević.

Oni su poručili kako je cilj podizanja spomenika zahvaliti sugrađanima koji su veliki dio svoga života proveli na radu u Njemačkoj i drugim zemljama i koji su na taj način prehranjivali porodicu i školovali djecu.

Spomenik gastarbajterima

Pojasnili su da Dolićev gastarbajter ne sjedi opušteno, nema naslona na koji bi se zavalio onako kako se sjedi pri odmoru, u zadovoljstvu, nego suprotno od toga, na koferu on sjedi napola, gornjim dijelom tijela sav osovljen uvis, noge nisu pasivizirane, nisu prekrižene ni pružene, svijene su u koščatim koljenima i spremne na dizanje.

A na koferu upisan je tekst fra Ivana Šarčevića koji glasi: “U nevolji se nisam ponižavao, ni u dobru uznosio. Iz siromaštva i bogobojaznosti sticao sam, podizao obitelj, snivao i gradio, vjerovao u bolje dane, vjerovao u Boga, u pravdu, u ljudsko zajedništvo, u mali svijet ramski, bez osvete i gorčine, bez nadimanja i zla oka. Još me uvijek ima – još uvijek vjerujem!”.

Književnik Lovrenović komentarisao je ovo neobično umjetničko djelo.

“Ideja da Rama i Prozor dobiju trajan spomenik putniku-gastarbajteru, dolazi kao kulturno lucidan i socijalno vjerodostojan primjer njegovanja kolektivnoga pamćenja i podsjećanja na temeljna pitanja života ljudi. Spomenik je tiha, a snažna gesta simboličnog klanjanja svima onima što su u prošlosti, a nažalost i danas, najviše podnosili, davali i žrtvovali – za sebe i svoje, ali i za cijelu svoju zajednicu”, kazao je Lovrenović.

Fena

Related posts

Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica s Adisom Ahmetovićem i bh. zajednicom u Berlinu

Urednik BiH Info Desk

Bh. građani iz Italije okupljaju se na ulicama Rima

BHD Info Desk Administrator

Utakmice Zmajeva iz Amerike prenosi FACE TV

Leave a Comment